HALİL ÇELİMLİ, ODTÜ’de okuduğu 1965 – 70 yıllarında Fikir Kulübü üyesi olarak mücadeleye aktif olarak katılmış isimlerdendi. HALİL ÇELİMLİ; TAYLAN ÖZGÜR, HÜSEYİN İNAN, YUSUF ASLAN, SİNAN CEMGİL ve ALPASLAN ÖZDOĞAN’la birlikte NATO’ya karşı çeşitli eylemlerde yer aldı.

Vietnam Kasabı’nı aracını yakarak protesto ettiler… 

1968 yılında ABD Ankara’ya Büyükelçi olarak CIA uzmanı Robert COMMER’i atamıştı. COMMER adını Türkiye’ye gelmeden önce Vietnam’da pasifikasyon harekâtını yürüten ekibin başı olarak duyurmuştu. Vietnam halkını tel örgülerle kuşatılmış kamplarda insanlık dışı işkencelerden geçiren bu cellat, Eyalet Keşif Birlikleri adıyla korucu birlikler oluşturmuştu. Yaptığı zulümler dünyanın her tarafına yayılarak adı “Vietnam Kasabı” olarak anılmaya başlamıştı. COMMER’in Türkiye’ye atanması muhalefet çevreleri ve devrimci gençler tarafından tepkiyle karşılandı ve birçok protesto eylemleri gerçekleştirildi. 6 Ocak 1969’da ODTÜ rektörü Kemal KURDAŞ’ı ziyarete gelen COMMER’in bu ziyareti kısa zamanda öğrenciler tarafından duyulmuştu. Rektörlüğün önüne yürüyen binlerce öğrenci burada gördükleri COMMER’in aracını yakmışlardı. HALİL ÇELİMLİ de işte bu olaydan dolayı TAYLAN ÖZGÜR’lerle birlikte ilerleyen süreçte ABD Büyükelçisi Robert COMMER’in arabasının yakılması eylemine karışmaktan dolayı tutuklandı.

Hep örgütlü yaşadı...

HALİL ÇELİMLİ, 70′li ve 80′li yıllarda mücadelesini önce TİP sonra TSİP ve TKP’de sürdürmüş, 90’lı yılların ardından da bir süre ÖDP’de bulunmuştu. Daha sonraki dönemde ise bağımsız sosyalist kimliğiyle 68’liler Dayanışma Derneği üyesi olarak her zaman mücadele içindeydi.

HALİL ÇELİMLİ ODTÜ’ye Devrim Yazısı yazıldığı gün yaşamını yitirdi… 

Sosyalistlerin HALİT ÇELENK ağabeylerini kaybetmesinin ardından HALİL ÇELİMLİ’yi kaybetmesi de üzücü oldu. HALİT ÇELENK Denizlerin yaşamını yitirişinin yıldönümünde hayata gözlerini yumarken, tam bir hafta sonra HALİL ÇELİMLİ’nin de mücadelesinin önemli parçası ODTÜ’ye, geleneksel DEVRİM yazısının yazılacağı bir günde aramızdan ayrılması ilginç bir tesadüf oldu. Tarihten gelenler, tarihle buluştular…

O, evinde son geceyi geçirirken ODTÜ’de devrim sloganları yankılanıyordu… 

HALİL ÇELİMLİ, yaşama gözlerini yummuş evinde son saatleri geçirirken akşamın ilerleyen saatlerinde ODTÜ’de geleneksel Devrim yürüyüşü başlıyordu. Hava muhalefetine rağmen binlerce öğrenci ODTÜ’de bir araya gelmişti. Fizik Fakültesi önünde toplanan devrimci öğrenciler mücadelede yitirilen devrimciler için saygı duruşunun ardından, “GELENEK SÜRÜYOR ODTÜ YÜRÜYOR – YAŞASIN DEVRİM VE SOSYALİZM – EMPERYALİSTLER, İŞBİRLİKÇİLER 6. FİLOYU UNUTMAYIN – DEVRİM ŞEHİTLERİ ÖLÜMSÜZDÜR – EŞİT PARASIZ BİLİMSEL ANADİLDE EĞİTİM” sloganlarını haykırarak stada doğru Devrim yürüyüşüne geçiyordu. Devrim Ateşini/yazısını stada yakan/yazan ODTÜ’lü öğrenciler sanatçıların söylediği türkü ve marşlara eşlik ediyor, türküler söylenip halaylar çekiliyordu.

Son dakikasına kadar inancını ve heyecanını yitirmedi… 

HALİL ÇELİMLİ, ODTÜ Mezunları Derneği’nce her yıl düzenlenen ABD eski Büyükelçilerinden Robert COMMER’in makam arabasının ODTÜ rektörlüğü önünde ateşe verilişinin 38. yıldönümünde (1 Haziran 2007) yaptığı konuşmada şunları söylüyordu. ‘COMMER olayı üzerinde çok konuşuldu, daha da konuşulacak. Yine de değer bulduğum birkaç noktayı dikkatlerinize sunmak istiyorum. 60 yaşında, ‘hala uslanmamış’, ‘inadına ODTÜ’lü’, ‘inadına genç’ bir devrimci olarak; 1969 yılında, 6 Ocak pazartesi öğlene doğru ‘Komer rektörlüğe gelmiş’ dediklerinde: ODTÜ sosyalist fikir kulübü barakasından rektörlüğe koşarken duyduğum heyecan ve coşkuyu, bugün de fazlasıyla taşımaktayım. Ondört sanıklı bir dava gibi görülmenin ötesinde, büyükelçi Komer daha Türkiye’ye ayak basmadan önce başlayan ve giderek yaygınlaşıp gelişen anti-emperyalist direnişin, ODTÜ’nün tümünü kucaklayan kollektif bir süreç olduğunu unutmamak gerekir. Yaşanan tarihsel süreç, sadece arabanın yakılması momentine indirgenemez. … Daha ilk günden manşetlere çıkmış Komer olayı, halkımızdan büyük destek görmüştür. Olayın ertesinde Amasya’nın Taşova ilçesinin bir köyünde, muhtarın evinde TAYLAN ÖZGÜR, YUSUF ASLAN, İBRAHİM SEVEN’le birlikte misafir edildiğimiz günlerde, başta köy imamı olmak üzere bütün köylünün eve yemek getirmek için sıraya girdiğini bugün bile anımsıyorum. Halkın gönüllü desteğini kazanamayacak hiçbir atılımın başarılı olamayacağını o günlerde öğrenmiştim.”

Ailesi, dostları ve yoldaşları Kocatepe’de buluşup Cebeci Mezarlığında toprağa verdiler… 

HALİL ÇELİMLİ’nin ailesi, ODTÜ’den arkadaşları, dostları ve yoldaşları 13 Mayıs günü, akşamüzeri Ankara Kocatepe Camiinde toplandılar. Yapılan törenin ardından saat: 17:10’da Cebeci Asri Mezarlığına doğru yola çıktılar. Özel araçlar ve otobüslerle mezarlığa gidilirken otobüslerde bulunan arkadaşları mezarlığa varana kadar HALİL ÇELİMLİ’nin sevdiği ege türkülerini hep birlikte söylediler. Kendisi, arkadaşı TAYLAN ÖZGÜR’ün yanına defnedilmeyi vasiyet ettiği için, TAYLAN ÖZGÜR ve NAİL KARAÇAM’ın hemen yanıbaşındaki mezara götürüldü. Mezarı başında ilk önce eski arkadaşlarından Tuncay ÇELEN kitleye seslendi. Sonra ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Himmet ŞAHİN kısa bir konuşma yaptı. Hep birlikte söylenen Enternasyonal Marşının ardından tören saat: 18:25’de tamamlanmış oldu.

NAİL KARAÇAM ve TAYLAN ÖZGÜR HALİL ÇELİMLİ ile yine yan yanalar… 

HALİL ÇELİMLİ’yi son yolculuğuna uğurlayanlar tören bittikten sonra yanı başındaki TAYLAN ÖZGÜR ve NAİL KARAÇAM’ın mezarını da ziyaret ettiler. HALİL ÇELİMLİ’nin son yolculuğuna uğurlayanlar arasında Denizli’den gelen ailesi, sendikalardan, meslek örgütlerinden, siyasal örgütlerden dostları, 68’li ve 78’li yoldaşları da vardı.

Yılmaz Kızılırmak