Suriye ordusuna eşlik ederek Halep'e giden Independent muhabiri Robert Fisk, kentte çok sayıda yabancı savaşçının (Suriye hükümetinin ifadesiyle yabancı teröristlerin) bulunduğu iddialarını değerlendiriyor.

Yazıda adı geçen bu savaşçılardan biri, Suriyeli generalin kimlik kartını Robert Fisk'e gösterdiği Türkiye vatandaşı Metin Ekinci.

Ordu yetkilileri, aralarında Türklerin, Çeçenlerin, Afganların, Libyalıların ve Sundalıların bulunduğu yabancıların Halep'te Suriye askerleriyle çarpıştığını söylüyor.

Independent muhabiri, ''Suriye vatandaşları da var'' diye ekleyince, ''Evet, Suriyeliler de var. Kaçakçılar ve adi suçlular.'' yanıtını alıyor.

Robert Fisk, Esad muhaliflerinin yanında ele geçirildiği öne sürülen çok sayıda tıbbi yardım malzemesinin de Türkiye'den giriş yaptığını bildiriyor.

Sokakta Suriye ordusuna eşlik ederek yaptığı gözlemler sırasında, evinin avlusunun bir süre yabancı militanlarca kullanıldığını söyleyen bir Halepli, ''Türkçe bilirim ve aralarından bir çoğu Türkçe konuşuyordu. Ama bazıları uzun sakalları ve kısa paçalı pantalonları ile daha ziyade Suudi'ye benziyordu. Konuştukları Arapça kulağa yabancı geliyordu.'' diyor.

Fisk, etraflarında Suriye askerleri bulunmazken konuştuğu çok sayıda Haleplinin sokaklarda ''kırsal bölgelerden gelen Suriyelilerin yanısıra silahlı yabancılar gördüklerini'' anlattıklarını bildiriyor.

Independent muhabiri, Halep'te kayda değer sayıda Suriye dışından gelmiş savaşçı bulunduğu iddiasının doğru göründüğünü düşünüyor. (BBC Türkçe)