BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Hakkari kent merkezinde yaşanan patlamayla ilgili "patlamanın nasıl, kim tarafından yapıldığı, polislerle ilgili hastane kayıtlarının olmaması gibi çelişkili açıklamaların açıklığa kavuşturulması için" Meclis araştırması açılmasını istedi.

BDP’li Kurt, Hakkari’deki patlamayla ilgili Meclis Araştırması açılması önergesini Meclis Başkanlığına sundu. Önergenin gerekçesinde Hakkari’de 19 Ocak akşamı kent merkezinde 1 kişinin ölümüne neden olan patlamanın ciddi bir soruşturma yapılmadan PKK’ya yüklendiği belirtildi. Olayda 7 polisin yaralandığı açıklamasına karşın olaydan sonra hastaneye kaldırılan 28 kişinin tamamının sivil olduğu anlatılan gerekçede Vali’nin yaralı polisleri ziyaret ettiğini gösterir fotoğraflardaki kıyafetleri ile olaydan sonraki hastane ziyaretindeki kıyafetlerin farklılığına dikkat çekildi. Araştırma önergesinin gerekçesinde patlamanın olduğu bütün alanda cam ve çerçeveler kırılmış olmasına rağmen, patlamanın hedefi olduğu söylenen polis servis aracının camlarının kırılmadığı, olay sonrası çekilen hiçbir fotoğrafta da bu servis aracının görülmediği, tekerleği patlak olduğu görülen bu aracın hareket edip olay yerinden uzaklaşmasının da pek mümkün olmadığı ifade edildi. Olay sonrası Emniyet tarafından MOBESE kayıtlarına el konulduğu yönünde açıklamalara karşın daha sonra Vali’nin "MOBEBE kameraları patlamanın olduğu gün çalışmıyordu" yönünde açıklamasının da çelişkili olduğu belirtilen gerekçede, "Saldırının arkasında kim olursa olsun Hakkari halkının hedef alındığı ve büyük bir kaybın planlandığı açıktır" denildi.

-"ULUDERE SONRASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ BİR EYLEM"-

Uludere olayından 3 hafta sonra sivillerin hedef alındığı benzer bir olayın Hakkari şehir merkezinde vuku bulmasının düşündürücü olduğu belirtilen gerekçede "Bu olayın zaman kaybedilmeden aydınlatılması elzemdir. Hükümet yetkililerinin ve bizzat Sayın Başbakanın "özel uygulamalar yapacağız" dediği Hakkari ve Şırnak bölgelerinde bu elim olayların halk nezdinde kendilerine karşı devlet tarafından özel uygulamalar olduğu yönünde kaygıların önüne geçmek pek de mümkün olmayacaktır. Bu açıdan Hakkari’deki patlamayla ilgili bütün gerçekleri ortaya koymak, çelişkileri ortadan kaldırmak ve olayın faillerini bulmak adına bir Meclis araştırması çok büyük önem taşımaktadır" denildi. (milliyet)