Hakkari'de iki gündür aşiretler arasında çıkan çatışmaların bitmemesi üzerine olağanüstü hal ilan edilerek sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı.

Bağlar ve Keklikpınar mahallelerinde her iki aşiret arasında silahlı çatışmanın sürdüğü bildirilirken, olaylarda yaralıların olduğu öğrenildi.

PARTİ DE ENGEL OLAMIYOR

Hakkari'de iki aşiret arasında çıkan kavga sonucu ağır yaralanan yurttaşın akrabaları olduğu belirtilen bine yakın kişi Hakkari Devlet Hastanesi'nde elleri sopalı ve taşlı bekleyişlerinin ardından Bulvar Caddesi'ne yürüyüşe geçerek diğer aşiret mensuplarına saldırmak istedi. DBP, HDP il örgütleri, Hakkari Milletvekilleri Adıl Zozanî, Esat Canan, Belediye eş başkanları Dilek Hatipoğlu, Nurullah Çifitçi, DÖKH ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri tarafından insan barikatı oluşturarak yurttaşları sakinleştirdi.

KADINLAR BARİKAT OLDU

Çıkan olaylar sırasında, kentin seçilmişleri grubun içerisindeki yurttaşları sakinleştirmekte zorlanırken, bir melenin olaylar sırasında Kur'an-ı Kerim taşıyarak kitleyi yatıştırmak istemesine rağmen kitle tarafından itelenmesi tepkilere neden oldu. Kadınların diğer aşiret mensupları ile karşılaşmak isteyen gruba karşı bedenlerini siper etmesi dikkat çekerken, Barış Anneleri Meclisi ve DÖKH üyeleri ellerini kenetleyerek kitlenin yürüyüşüne karşı canlı barikat oluşturdu.

HALK KAYGILI

Kenttin genelini kaygılandıran önemli bir nokta ise iftar sonrasında grupların tekrar karşı karşıya gelme kaygısı. Olayları görüntülemek isteyen basın mensuplarına kitlenin engel olmak istemesi üzerine ise gazeteciler çalışmakta zorlandı.

DBP il eş başkanı M. Miraz Çallı, kentte aşiret çatışmalarının bir aydır hortlatılmaya çalışıldığını belirterek, "4 gencin tartışması aşiretsel bir mesele nasıl dönüşebilir?" diye sorarak yaşananların demokratik çözüm sürecine yönelik bir hazımsızlığını yansıması olduğunun altını çizdi.

'KONFERANSIMIZIN OLDUĞU GÜN BÖYLESİ ÇATIŞMA PROVOKASYONDUR'

"Ne zaman bir toplantı, bir çalışma başlatmış olsak birileri polisle çatışıyor, akrepler, tomalar, gazlar bu çatışmayı takip ediyor, ne zaman bir seçim sürecine yaklaşıyor olsak aşiretler çatıştırılmaya başlanıyor. Şehrin kaderini belirleyecek olan Hakkari Kent Meclisi Konferansımızı yaptığımız gün böylesi bir çatışma ortamının başlamasını yaratılmış bir provokasyon olarak görüyoruz" diyen Çallı, her ne olursa olsun konferanslarını tamamladıklarını aktardı.

Çallı, "Kobanê'de halkımız katliama uğrarken burada gençlerimizin-halkımızın kendi arasında çatışmalarını ahlaki ve vicdani bulmuyoruz. Düşmana alet olan aşiretsel zihniyeti kınıyoruz" dedi. Valilikte, söz konusu aşiretlerin ileri gelenleri olduğu belirtilen şahıslarla görüşmelerin yapıldığını aktaran Çallı, "Hakkari'deki resim kurumlar neden Hakkarili seçilmiş milletvekillerini sorunların çözülmesi için çağırmadılar? Eğer milletin temsilcileri böylesi görüşmelerden bihaber tutuluyorsa bunun anlamının bizim için bilindiğini belirtmek isteriz" ifadelerini kullandı. (ANF)