Mardin Sulh ve Ceza Hakimliği, ‘teröre sempati duyduğu’ ve ‘şüphelinin gerçeği anlatmasını engelleyebileceği’ gerekçeleriyle Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince görevlendirilen avukatı kabul etmedi.

Özgür Gündem’den Oktay Candemir’in haberine göre Mardin’in Dargeçit ilçesinde Davut Demir adlı bir kişi silahla yakalandığı iddiasıyla 8 Ocak günü Sulh ve Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı.

CMK gereği görevlendirilen avukat da duruşmada hazır bulundu. Ancak duruşmaya geçileceği sırada Hakim Orhan Tuğrul, avukata nereli olduğunu sordu.

Avukatın Mardinli olduğunu öğrenen hakim, ardından sanık Demir’e dönerek, avukatı isteyip istemedini sordu. Sanık Demir, avukatı tanımadığını ama yine de ifade verebileceğini söyledi.

Hakim Tuğrul ise CMK’nın görevlendirdiği avukat için, “Huzurda bulunan avukat ‘terör’e sempati duymaktadır. Bu yüzden kendisiyle sorgu yapılamaz” diyerek başka bir avukat görevlendirilmesini istedi ve duruşmayı erteledi.

Hakim, sorgu zaptına şu ifadeleri yazdırdı:

"Huzurda bulunan avukatın şüphelinin savunma hakkını engelleyebileceği, mahkemede yeterince güven oluşturmadığı, terör örgütüne sempati duyan, hatta destek veren avukatların da olduğunun bölgenin bir gerçeği olduğu ve bu nedenle örgüte sempati duyan bir avukatın şüphelinin gerçeği anlatmasını ve savunma yapmasının önüne geçebileceği değerlendirilmektedir. Şüphelinin mühimmat ve silahlar ile dolu traktörde yakalandığı, soruşma evrakından anlaşılmıştır. Terör ile mücadelenin zorluğu, yakalananların bu işleri zorla yapmış olma ihtimali veya pişman olup gerçeği anlatma ihtimali bulunmasına rağmen terör örgütüne sempati duyan bir avukatın şüphelinin bu haklarının önüne geçebileceği mahkememizce değerlendirilmektedir. Huzurda bulunan avukat mahkememizde şüphelinin hakkını savunacak güveni oluşturmamıştır. Şüphelinin hakkının mahkememizce teminat altına alınması gerekmektedir. Bu nedenle bu müdafi ile sorguya çıkılması mahkememizce uygun görülmemiştir."

Mahkeme, ara kararında ise "Görevlendirilecek yeni avukatın, yukarıda anlatılan ve arzulanan niteliklere haiz olmasını" istedi.