Disiplin cezası nedeniyle hâkim olamayan, Fethiye tatilinde alkol ve ilaçla intihar eden Didem
Yaylalı’nın (26) bir arkadaşı, attığı twit’le genç avukatın tayt giydiği için hâkim olamadığını iddia etti.

Ankara Adliyesi avukatlarından Didem Yaylalı (26), 2009 yılında hâkimlik sınavını kazandı. Yaylalı, 2010’da staja başladı ve Ocak 2012’de son eğitimini almak üzere Türkiye Adalet Akademisi’ne girdi. Yaylalı, iddiaya göre bir süre sonra eğitimlere katılmamaya başladı.

Akademi, Yaylalı’ya “Derslere neden katılmıyorsun?” sorusunu yöneltti. Yaylalı ise akademiye sağlık raporu sundu. Ancak raporun sahte olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine akademi Yaylalı’ya disiplin cezası vererekmaaş kesintisi uyguladı. Eğitimini tamamlayan Yaylalı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan (HSYK), yasa gereği hakkında disiplin cezası verildiğinden hâkimliğe kabul edilemeyeceği yanıtını aldı.

‘MESLEĞE KABUL EDEMEYİZ’

Yaylalı’nın itirazı 2013 Mayıs’ında HSYK tarafından reddedildi ve karar kesinleşmiş oldu. Karardan 3 ay sonra, Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde bir otele tatilini geçirmek üzere giden Yaylalı’nın odasına giren temizlik görevlileri cansız bedeniyle karşılaştı. Odada bolmiktarda alkol ve antidepresan bulundu. Yaylalı’nın bir süre önce sevgilisinden ayrıldığı, bu ayrılık nedeniyle tatile çıktığı iddia edildi. Yaylalı’nın bir arkadaşı, genç avukatın HâkimSavcı Akademisi’ne taytla gittiği için hâkimolamadığını ileri sürdü. Yaylalı’nın astsubay babası Yaşar Yaylalı ise HSYK’yı suçlayarak “Röportor hâkimler kızımın geleceğiyle oynayıp hayatını mahvettiler” dedi.

"KIZIMI ÇAYCI OLARAK KULLANDILAR"

Didem Yaylalı’nın Uludağ’da görev yapan Astsubay babası Yaşar Yaylalı, "Bronşit tedavisi gören ve bu nedenle HSYK tarafından ataması yapılmayan kızımın geleceğiyle oynayıp hayatını aldılar” dedi.

Yaşar Yaylalı kızının 2012 yılının Haziran ayında ataması yapılması gerekirken, ataması HSYK’nın 3'ncü Dairesi tarafından disiplin cezası ve bu süre zarfında hastane kayıtlarına ulaşmadığını gerekçe gösterip ataması reddedildiğini iddia etti. Baba Yaylalı, "HSYK, benim çocuğumla birlikte 4-5 çocuğun daha atamasını yapmadı. Raportör hakimler tarafından kızım hakkında tutulan iki satırlık tutanak kızımın geleceğiyle birlikte hayatını aldı” dedi.

Kızıyla en son Ramazan Bayramında görüştüğünü de belirten Yaşar Yaylalı, "Kızım artık bu mesleği yapmak istemiyordu. Bursa'ya gelecekti. Bana son zamanlarda hakkımı sonuna kadar arayacağım. Onlar benim Gururumu haysiyetimi yok ettiler. Atamam yapılsın bir gün çalışıp istifa edeceğim” diyordu diye konuştu.

Kızının gerçekleşmeyen ataması nedeniyle son zamanlarda doktor kontrolünde hafif dozda anti depresan ilaçlar kullandığını da belirten Yaşar Yaylalı, "26 yaşındaki bir kızın bu kadar ağır bir süreci atlatması kolay değildi" dedi. Bir gazetecinin Didem Yaylalı’nın arkadaşlarının sosyal medyada 'dar pantolon giydiği ve başı açık olduğu için intihar etti' yorumlarına ise Yaşar Yaylalı, "Bu konu hakkında bilgim yok. Ancak yorum yapmamı istiyorsanız doğrudur” diye cevap verdi. (Habertürk, Radikal)