Artı Gerçek yazarı Ahmet Nesin, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun açıklamalarının ardından başlayan tartışmalar ve hükümetin tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Murat Karayılan’ın “Birkaç ay önce Türk devleti bazı dostlar vasıtasıyla, hatta Tayyip Erdoğan bizzat kendisi bize bilgi göndererek, ‘Türkiye’nin içinde ya da Kuzey Kürdistan’da ateşkes ilan edin, o zaman biz de Kürdistan’ın diğer parçalarında yapacağınız hiçbir şeye müdahil olmayız’ dediler. Yani ateşkes ilan edin, işte KDP ile bir ihtilafınız var gidip onlarla savaşın…” şeklindeki açıklamasını anımsatan Nesin, Katırcoğlu’nun açıklamasına dikkat çekti.

Ahmet Nesin’ın Artı Gerçek’te yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle

Katırcıoğlu, görüşmede Biden’ın Erdoğan’a “Demokrasiye yönelik adımlar atarsanız size destek veririz” dediğine dair duyumlar aldıklarını belirtip AKP ile yeniden bir “çözüm süreci” başlatılırsa HDP olarak iktidarla uzlaşabileceklerini söyledi.

Katırcıoğlu’nun bu açıklamasının ardından HDP’de değişik sesler gelmeye başladı ve tabandan da tepki geldi.

Bütün bunlar olurken be bir duyumdan bahsetmek istiyorum, geçtiğimiz Perşembe günü MİT başkanı Hakan Fidan PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştü mü? Görüştüyse eskiden olduğu gibi bu görüşmeyi PKK’ye neden HDP’li vekiller götürmedi ya da olası görüşmelerin dışında mı tutuluyorlar. İşin içine HDP sokulmak istenmiyorsa ve PKK’nin bu aralar Barzani’yle arası iyi değilse bu haberi PKK’ye Talabani (YNK) ekibi götürmüş olabilir mi?

Gelelim son noktaya, Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü Diyarbakır’da olacak. Peki Erdoğan Diyarbakır’da hangi konuya ağırlık verecek, işte bunu bilmiyoruz, bütün bu açıklamalardan sonra, heryerde yaptığı gibi toplu açılım faaliyeti yapacağını sanmıyorum (Kastım toplu açılış yapmayacak olması değil, yapacaktır ama Diyarbakır’a gitme nedeni o değil diye düşünüyorum), çünkü bu eylemlerini internet üzerinden de yapıyor. Yapılan tek açıklama Erdoğan’ın bir dizi görüşmede bulunacağı.

Peki Erdoğan ittifak ortağı MHP ve Bahçeli’ye karşın bu riski alabilir mi, bence alır, çünkü tek kurtuluş olarak şimdilik bence sadece bunu görüyor.

Yazının tamamı burada.