New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde Rıza Sarraf davasında yargılanıp 32 ay hapis cezasına çarptırılan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, yarın tahliye oluyor.

Pennsylvania eyaletindeki FCI Schuylkill Cezaevinde hapis cezasını tamamlayan Atilla’nın Türkiye’ye sınır dışı edileceği bildirildi.

Atilla’nın avukatı Halil Uzun, VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’na yaptığı açıklamada dün cezaevinde müvekkiliyle görüştüklerini ifade ederek, “Türkiye’ye döneceği için çok heyecanlı” dedi.

Avukat Uzun, Atilla’nın yarın cezaevinden tahliye edileceğini ancak prosedür gereği Amerikan makamları tarafından sınır dışı işleminin gerçekleştirileceğini belirterek, “Sınır dışı işlemleri 2-3 gün sürebilir. Çok bildiğimiz bir prosedür değil. Bu bürokratik işlemler tamamlandıktan sonra Hakan Atilla Türkiye’ye dönecek” dedi.

Avukat Uzun, Atilla’nın Türkiye’ye dönüşünün ardından New York’ta devam eden temyiz mahkemesinin süreceğini belirterek, “Hakan Atilla, suçsuz yere hapis cezası aldı. Halen devam eden temyiz mahkemesinin de onun suçsuzluğu yönünde karar almasını bekliyoruz. Atilla’nın Türkiye’ye dönmesiyle temyiz davası kapanmayacak” dedi.

Hakan Atilla’nın 23 Mart 2017 tarihinde ABD’ye Halkbank adına görevli olarak gelmesinin ardından hem Türk hem de Amerikan kamuoyunun ilgisini çeken dava sürecinde neler yaşandı?

23 MART 2017

Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 23 Mart'ta giriş yaptığı New York JFK Havalimanı'nda gümrük ve göçmenlik memurları tarafından sorgulandı. Sorgulamanın ardından Hakan Atilla’nın ABD'ye girişine izin verildi.

27 MART 2017

ABD’de çalışmalarını tamamladıktan sonra New York’tan Londra’ya gitmek için yeniden New York JFK Havalimanına gelen Atilla, FBI ajanları tarafından gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

28 MART 2017

Atilla, Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından sorgulandıktan sonra Rıza Sarraf'ın yaklaşık bir yıldır hapis yattığı Metropolitan Correctional Center New York’a (MCC New York) götürüldü.

Hakim karşısına çıkartılan Atilla’nın iddianamesinde yer alan suçlar yüzüne okundu.

Sulh Hakimi James C. Francis Atilla’nın iki ayrı suçtan yargılanacağını söyledi.

Atilla’ya ABD'nin İran’a karşı uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sisteminde dolandırıcılık yapma suçları yöneltildiği belirtildi.

Duruşmada Atilla’yı henüz avukatı olmadığı için Amerikan hükümeti tarafından sağlanan geçici bir avukat temsil etti.

Hakim James C. Francis, Atilla’nın tutuklu yargılanmasına karar verdi.

10 NİSAN 2017

Hakan Atilla ve Rıza Sarraf’ın dava dosyaları birleştirildi.

Atilla’nın savunmasını yapacak avukatlar, Victor J. Rocco ve Thomas E. Thornhill’in savunmasını üstlendiğini mahkemeye bildirdi.

Hakim karşısına çıkartılan Atilla, hakkında hazırlanan iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmedi.

24 NİSAN 2017

Rıza Sarraf ile Hakan Atilla, tutuklu olarak yargılandıkları New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde ilk kez birlikte hakim karşısına çıktı.

Atilla, duruşmayı izleyen gazetecilere ”Bütün Türkiye’nin, benim bu dava ile alakam olmadığını bilmesini istiyorum" dedi.

12 HAZİRAN 2017

Rıza Sarraf ile birlikte yargılanan Atilla’nın avukatları, müvekkillerinin kefaletle serbest bırakılması çalışmalarını hızlandırdıklarını açıkladı.

Çok sayıda duruşmaya çıkan Atilla’nın avukatlarının parasını kimin ödediği merak konusu oldu.

Hakim Richard Berman, “Avukatlarının parasını Halkbank mı ödüyor?” sorusunu “Evet” diye yanıtladı. Esprili bir şekilde, “Ödemeselerdi üzülürdüm” dedi

12 TEMMUZ 2017

Hakan Atilla avukatları aracılığıyla kefalet karşılığında serbest bırakılıp tutuksuz olarak yargılanmak için mahkemeye resmi başvuruda bulundu.

Üç avukat tarafından mahkemeye sunulan ekleriyle birlikte 34 sayfalık başvuru dilekçesinde, müvekkillerinin kaçma riski taşımadığı belirtildi.

Atilla’nın kefaletle serbest bırakılması için maddi güvence olarak ailenin 800 bin dolarlık toplam mal varlığı gösterildi.

29 TEMMUZ 2017

Atilla’nın avukatları mahkemeye ek kefalet başvurusunda bulundu.

Avukatlar müvekkillerinin iki milyon dolar karşılığında mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakılıp tutuksuz yargılanması talep etti.

Atilla ve eşinin mal varlıkları da mahkemeye sunuldu.

31 TEMMUZ 2017

Atilla’nın avukatları sundukları son kefalet başvurusunun birçok yerinde müvekkilleri hakkında yapılan suçlamaların Sarraf ile ilgili suçlamalarla kıyaslanmayacağını belirterek kefaletle serbest kalması gerektiğini savundu.

Mahkemeye sunulan başvuruda, Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılması için alınan ret kararındaki yorumun Atilla için yapılamayacağı vurgulandı.

1 AĞUSTOS 2017

Atilla’nın avukatları mahkemeden Atilla’ya yönelik bu suçlamaların tamamının düşürülmesini talep etti.

Avukatlar, ya da alternatif olarak Atilla’nın dosyasının ayrılıp Rıza Sarraf’ tan ayrı olarak yargılanmasını talep etti.

15 AĞUSTOS 2017

Atilla'nın kefalet başvurusu hakim Richard Berman tarafından reddedildi.

Hakim Berman, Atilla’nın savcılığın kefaletle serbest bırakılmasına yaptığı itirazı haklı buldu. Atilla’nın tutuklu olarak yargılanmasına hükmetti.

22 AĞUSTOS 2017

Atilla, avukatları aracılığıyla mahkemeye yaptığı savunmasının son bölümünde, “Ya hakkımda açtığınız davayı düşürün ya da beni Sarraf’ la birlikte yargılamayın” talebinde bulundu.

06 KASIM 2017

Hakim, Atilla’nın mahkemenin ertelenmesi talebini reddetti.

Hakim Richard Berman, taraflar arasında uzlaşı sağlanamaması sonrasında Sarraf davasının 27 Kasım’da başlayacak duruşmalarda asıldan görülmesine hükmetti.

20 KASIM 2017

Hakim Berman, jüri seçimi için yapılacak oturumun, 27 Kasım tarihine ertelendiğini, Atilla’nın yargılandığı davanın asıldan görülmeye başlama tarihinin ise 4 Aralık olarak öngörüldüğünü söyledi.

27 KASIM 2017

Hakim Richard Berman duruşmaya başlamadan savunmanın ertelenme talebini değerlendirdi.

12 kişilik jüri heyeti seçildi.

Hakim Berman, savunmanın, davanın 11 Aralık tarihine ertelenmesi talebini reddetti.

Duruşmalar başladı. Rıza Sarraf’ın tanık olarak duruşmalarda dinlenileceği belirtildi.

6 ayrı suçlamadan 95 yıl hapis istemiyle yargılanan Atilla’nın duruşmaları jüri karar alana kadar devam edeceği açıklandı.

28 KASIM 2017

Atilla’nın davasının ikinci gününde Rıza Sarraf tanık olarak dinlendi.

Sarraf’ın “kendi isteğiyle ve hiçbir baskı olmadan suçlamaları kabul ettiği” yazılı belgedeki gizlilik kararı kaldırıldı.

Sarraf’ın hakkındaki suçlamaları kabul ettiği belgeyi 26 Ekim günü imzaladığı ortaya çıktı.

29 KASIM 2017

Türkiye’de tüm gözler Atilla’nın davasında tanık olarak dinlenecek Sarraf’a çevrildi.

Sarraf hem savunma hem de savcılıktan gelen çok sayıda soruyu yanıtladı; önemli açıklamalarda ve iddialarda bulundu.

Savcı, Sarraf ile avukatı arasında 2014 yılında geçen bazı yazışmalarla ilgili çeşitli sorular da yöneltti.

Savcının, “Orada damat ile başlayan bir mesaj var. Bu damat kimdir?” sorusunu ise “Berat Albayrak. Türkiye Enerji Bakanı. O dönem Enerji Bakanı değildi” şeklinde yanıtladı.

Savcı, Sarraf’a, “Mesajlarda ‘BB‘ ile görüşmeden bahsedilen bir yer var. Bu mesajdan ne anlıyorsunuz?“ sorusunu yöneltti.

Sarraf, Hakim Berman’ın “BB kim?” sorusuna da “Başbakan efendim” yanıtını verdi.

Savcının, tanıklık karşısında cezaevinden çıkabileceği yönünde bir vaat verilip verilmedi sorusunu da Sarraf, “Hayır” diye yanıtladı.

Atilla'nın yargılandığı davada eski CIA Direktör Yardımcısı David Cohen’in de aralarında bulunduğu çok sayıda bürokrat daifade verdi.

5 ARALIK 2017

Atilla’nın sanık olarak yargılandığı duruşmalarda, Sarraf çapraz sorgunun ilk bölümünde Atilla’nın avukatı Fleming’in sorularını yanıtladı.

Sarraf’a, Mehmet Hakan Atilla’ya rüşvet verip-vermediği soruldu.

Sarraf, bu soruya daha önce savcılığın sorgusunda verdiği aynı yanıtla cevap verdi: “Mehmet Hakan Atilla'ya hiçbir zaman rüşvet vermedim. Benden de hiç bir zaman para istemedi” dedi.

15 ARALIK 2017

Hakan Atilla’nın, duruşmalarda savunmasını kendisinin yapacağı açıklandı.

Atilla, jüri üyeleri ve mahkeme heyeti karşısında kendi avukatı Cathy Fleming’in ve savcıların sorularını yanıtladı.

Atilla, avukatı Fleming’in kendisine yönelttiği sorular sırasında ailesinin fotoğraflarının gösterilmesi üzerine gözyaşlarına hakim olamadı.

Atilla 269 gündür eşini göremediğini çocuğunu ise sadece 2 saat görebildiğini söyledi.

Atilla, Rıza Sarraf’ın bankanın genel müdürü Süleyman Aslan’a rüşvet verdiğini iddia etmesiyle ilgili olarak da bu konuda bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Atilla kendisinin ne Rıza Sarraf’tan ne de bir başkasından rüşvet aldığını ifade etti.

20 ARALIK 2017

Atiilla’nın duruşmaları sona erdi.

Söz sırası jüriye geldi.

Hakim Berman tarafından bilgilendirilen 12 kişilik jüri heyeti, Atilla davasında karar vermek için toplandı.

22 ARALIK 2017

27 Kasım’da başlayan Rıza Sarraf’ın tanık, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın sanık olarak yargılandığı duruşmalar için seçilen jüri, görüşmelerinin dördüncü gününde de bir karara varamadı.

Jüri arasında uzlaşmaya varılamadığı için 3 Ocak 2018 tarihinden itibaren Atilla ile ilgili karar vermek üzere yeniden toplanacağını açıkladı.

3 OCAK 2018

Jüri kararını açıkladı: Mehmet Hakan Atilla, yargılandığı davada altı suçlamanın beşinden suçlu bulundu. Jüri Atilla’yı sadece kara para aklama suçlamasından suçlu bulmadı.

Atilla şu iddialardan suçlu bulundu: ABD ve özellikle de Amerika Maliye Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurmak, İran’a uygulanan Amerikan ambargosu ve Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurmak, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak, Amerikan bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurmak ve yasadışı finansal işlemlere bilinçli olarak göz yummak.

17 NİSAN 2018

Jürinin Atilla’yı suçlu bulmasının ardından gözler mahkeme hakimi Berman’ın vereceği cezanın belirleneceği karar duruşmasına çevrildi.

Atilla’nın ne kadar ceza alması gerektiğiyle ilgili resmi makamlar mahkemeye önerilerde bulundu.

Rıza Sarraf soruşturmasını başlatan New York Güney Bölgesi Savcılığı, mahkeme hakimine sunduğu dilekçede Atilla’nın 188 ay (15 yıl) hapis ve 50 ile 500 bin dolar para cezası verilmesini talep etti.

Atilla’nın savunma avukatları daha önce de savcılığın istediği 188 ay hapis süresine itiraz etti

Atilla’nın avukatları hakimden merhametli bir karar vermesini talep etti.

Atilla’nın avukatları müvekkilleri için 46 ile 57 ay arasında verilecek bir hapis cezasının kabul edilebilir olduğunu savundu.

Ceza Gözetim Memuru Rebekah Dawson, Atilla’nın maksimum hapis cezası olan 105 yıl hapis cezası verilmesini istediği raporu mahkemeye sundu.

16 MAYIS 2018

Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla 32 ay hapis cezası verildi.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında hakim Richard Berman, Atilla’nın 32 ay hapis cezası almasına, şimdiye kadar cezaevinde kaldığı 14 aylık sürenin aldığı cezadan düşürülmesi ve 500 dolar para cezası almasına hükmetti.

Atilla’nın, iyileştirici nedenlerden erken tahliye edileceği belirtildi.Avukatları, Atilla’nın iyi şartlardan dolayı erken tahliyesi de göz önüne alındığında toplamda 13 ile 16 ay daha hapis yatacağını açıkladı.

VOA Türkçe’ye konuşan Atilla’nın avukatı Halil Uzun, müvekkilinin suçsuz olduğunu belirterek verilen hapis cezası kararını temyiz edeceklerini söyledi.

17 MAYIS 2018

Dışişleri Bakanlığı Atilla’ya verilen 32 ay hapis cezasını değerlendiren bir açıklama yayınladı.

Açıklamada “Adil yargılama ilkesiyle bağdaşmayan ve tamamen kurgudan ibaret bir sürecin sonucunda Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’yı suçsuz olduğu halde 32 ay hapis cezasına mahkum etmiştir” denildi.

25 MAYIS 2018

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargılandıktan sonra 32 ay hapis cezasına çarptırılan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, suçlu bulunma kararına itiraz edip bir üst mahkemeye temyiz başvurusunda bulundu.

Atilla’nın avukatı Victor J. Rocco tarafından hazırlanan başvuruda mahkemenin müvekkillerini suçlu bulma kararına itiraz edildi.

Atilla’nın avukatları verilen ceza süresiyle ilgili herhangi bir temyiz talebinde bulunmadı.

14 AĞUSTOS 2018

New York’tan Pennsylvania eyaletinde bulunan, orta güvenlikli ‘FCI Schuylkill’ cezaevine nakledilen Atilla’nın, tutuklu ve hükümlü olarak hapiste kaldığı zaman ve iyi hali değerlendiğinde Atilla’nın 11 ay sonra tahliye edileceği açıklandı.

28 AĞUSTOS 2018

Washington'daki düşünce kuruluşu Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD) ulusal güvenlik zirvesinde, İran’a yönelik ambargonun delindiği gerekçesiyle açılan, İran kökenli işadamı Rıza Sarraf’ın tanık, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın da sanık olduğu davaya bakan New York Güney Bölgesi Savcılığı ekibine cesaret ödülü verildi.

8 EYLÜL 2018

VOA Türkçe’nin görüşlerine başvurduğu Atilla’nın avukatları, temyiz mahkemesine yaptıkları yeni başvuruda müvekkillerinin ‘beraat’ etmesi gerektiğini savunduklarını ve uygulanan hukuki hataları ayrıntılarıyla açıkladıklarını belirtti.

Duruşmalar sırasında Atilla’nın lehine olacak birçok delilin mahkeme tarafından kabul edilmediğini iddia eden avukatlar, “Rıza Sarraf’ın dayısıyla cezaevinden telefonla yaptığı konuşma kayıtlarını dinletmek istedik. Mahkeme bunu kabul etmedi. Oysa Rıza Sarraf, suçu ne şartlar altında ve nasıl kabulleneceğinin ayrıntılarını orada anlatıyordu” dedi. “Hakan Atilla, İran’la ilgili yaptırımla ilgili ikincil derecede suçlamalardan mahkum edildi. Savcılık tüm çabalarına rağmen Atilla’yı birincil derecede yaptırımları delme suçlamasından mahkum ettiremedi. Yaptırımları delme suçlamasında sadece ikincil derecede işlenen suçlar kapsamında Atilla mahkum edildi. Amerikan mahkemesinin Atilla’nın işlediği öne sürülen, ikincil derecede yaptırımları deldiği suçuyla ilgili bir karar verme yetkisi yok. Başvurumuzda bunu dile getirdik. Hakan Atilla’nın beraatına karar verilmesini talep ettik” diye konuştu.

7 ARALIK 2018

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde Rıza Sarraf davasında yargılandıktan sonra 32 ay hapis cezasına çarptırılan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın temyiz davasında savcılık çapraz temyiz başvurusunu geri çekti, ancak suçunun sabit bulunması nedeniyle Atilla’nın mahkumiyetinin onanmasını istedi.

25 HAZİRAN 2019

VOA Türkçe’nin Atilla’nın avukatlarından elde ettiği bilgiye göre tahliye işleminin 19 Temmuz’da gerçekleşeceği belirtildi.

Atilla’nın avukatları, müvekkillerinin cezaevinden çıktıktan sonra bir süre göçmenlik ofisi yetkilileri tarafından sorgulanacağını belirterek, bu rutin işlemin ardından Atilla’nın Türkiye’ye döneceğini belirttiler.

Avukatlar VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Hakan Atilla'yla ilgili temyiz sürecimiz halen devam ediyor. Gerekli başvurular ve dilekçeler verildi. Şu anda üst mahkemeden bize gün verilmesini bekliyoruz. Sözlü bir duruşma yapılacak. Daha sonrasındaysa üst mahkemeden yazılı bir karar bekliyoruz. Tahliye günü 19 Temmuz ama yine de bir bürokratik süreç var. Amerikan göç idaresinin bir sınır dışı işlemi söz konusu. Bunun ne kadar süreceğini ve hangi tarihlerde olacağını bilmiyoruz ama yoğun bir şekilde takip edeceğiz. Müvekkilimizin suçsuz olduğuna inanıyoruz. Üst mahkemenin bu yönde bir karar alacağını düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi