Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilcisi Av. Barış Yavuz ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, infaz yasası düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TİHV Diyarbakır Temsilcisi Av. Barış Yavuz, ceza infaz düzenlemesinde siyasi, gazeteci ve muhalif tutukluların, düşüncelerinden dolayı kapsam dışı bırakılmasının iktidarın kendi karşıtı olanları cezalandırılmasının kanıtı olduğunu söyledi.

Tedbir nedeniyle alınan her kararda eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini dile getiren Yavuz, “Toplumun adalet duygusu bir kez daha şiddetle zedeleneceği açıkça gösterilmektedir. İnfaz indiriminin meclis görüşmelerinde kanun teklifi ele alınırken, anayasanın eşitlik ilkesine uygun bir şekilde düzenleme yapılmalıdır. Covid-19 pandemisinin cezaevlerine yayılmamasını umuyoruz. Bu konuda gerekli tedbirlerin muhakkak alınması, bu tedbirlerin mahpusların haklarına ihlal getirmemesi gerekmektedir. Türkiye’de sürekli risk grupları tanımlanıp önlem alınması çağrısı yapılmaktayken, cezaevleri konusunda da aynı aciliyet ve hassasiyetle hareket edilmelidir” dedi.

‘ÖNERİLER DOĞRULTUSUNDA HAZIRLANMALI’

İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun ise kendilerine yapılan başvurularda, cezaevleri idarelerinin, hijyen ve sağlık koşullarında yetersiz kaldığı bilgilerini aldıklarını dile getirdi.

Koşulların sağlıklı bireyin dahi sağlığını bozduğunu söyleyen Zeytun, cezaevi personellerinin dışarıyla iletişimini kesmek ve görüşlerin askıya alınması gibi yöntemlerin yeterli olmadığını ifade etti.

Tutukluların salgın karşısında hapsetme dışında bir çözüm geliştirilmesini talep eden Zeytun, infaz düzenlemesinde evrensel hukuk ve insan hakları politikalarının esas alacak, görüş ve öneriler doğrultusunda hazırlamaması gerektiğini vurguladı.

AYRIMCILIK DERİNLEŞTİ

200 bin kişilik kapasiteli cezaevlerinde 300 bin kişiyi tutmanın başlı başına kötü muamele olduğuna dikkat çeken Zeytun, 2020 yılının verilerine göre, cezaevlerinde 590’ı ağır bin 564 hasta tutuklunun bulunduğunu söyledi.

Birçoğunun yıllardır cezaevinde olan siyasi tutuklu olduğunu ifade eden Zeytun, “Getirilen infaz yasa tasarısı ile bazı adli suç türlerine göre mahpuslar lehine değişiklikler yapılmış, siyasi mahpuslar bakımından ise bu aynı bırakılmıştır. Bu uygulama var olan ayrımcılığı derinleştirmiştir ve iyice artırmıştır. Son infaz teklifi konusunda suç ve cezaların infazı aşamasında yaratılan ayrımcılığın ortadan kaldırılması için acilen yapılması gerekenleri değerlendirdiğimizde, verilen suçlardaki yarı oranında artırım sona ermelidir. Siyasetçilerin, öğrencilerin, hak savunucularının, gazetecilerin faaliyetleri nedeniyle ayrımcı ve çalışmalarını illegal gösteren yasalarla yorumlanarak yargılandığını düşündüğümüzde, yasal düzenlemelerin bu hukuksuzluğu gidermesi gerekir” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı