İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES), Cizre’de Şırnak Valiliği’nin açıklamasına göre 10, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) açıklamasına göre ise 10’un üzerinde kişinin öldürülmesi ile ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, Cizre’deki ölümlerle ilgili soruşturmanın kurulacak bir bağımsız heyet tarafından yürütülmesini talep etti.

Açıklamadan satır başları şöyle:

“23 Ocak 2016 tarihinden beri kuşatma altında bulunan Cizre’de kim olursa olsun yaralı olduğunu beyan edip yardım talep eden insanların yardımına gidilmeyip bu insanların ölümünün beklenilmesi veya operasyon adı altında bu binalarda bulunan insanların infaz edilmesi açık bir katliamdır. Bu katliamı kınıyor ve lanetliyoruz.

“Ortada yargı adına başvurulabilecek etkili yargı mekanizmalarının olmadığını ve soruşturma makamlarının çaresiz kalacağını göstermektedir. AİHM’in (M. ve Diğerleri- Birleşik Krallık Davası) kararları uyarınca Jordan Prensipleri gözetilerek bu katliamın tarafsız ve bağımsız bir heyet tarafından soruşturulması, HSYK’nın 18 Ekim 2011 tarih ve 9 sayılı genelgesi uyarınca Minnesota Otopsi Protokolü uyarınca soruşturmanın bağımsız heyet tarafından yapılmasının yanı sıra bu kişilerin otopsi işlemlerinde bu kişilerin yakınlarının ve insan hakları savunucularının önerdiği bağımsız hekimlerin bulunması gerekmektedir.

“Bu aşamada delillerin karartılmaması ve yaşamını yitirenlerin gerçek ölüm sebebinin aydınlatılabilmesi amacı ile otopsiye avukatların ve bağımsız hekimlerin katılmasını ve soruşturmanın kurulacak bir bağımsız heyet tarafından yürütülmesini talep ediyoruz.”