Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) hazırladığı rapora göre, Pontus Rumcası, Roman, Lazca ile birlikte Hemşince, kaybolmaya yüz tutan diller arasında.

Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği (HADİG) de, Hemşin dilinin kaybolmaması ve sonraki kuşaklara aktarılması için bir dizi kültür kursları başlattı.

Evrim Kepenek'in Bianet'te yer alan haberine göre başta Hemşince ve Hemşin horonu üzerinden ilerleyen kurslara, katılım olursa satranç ve İngilizce dersleri de eklenecek.

Katılımcıların belirleyeceği zaman çizelgesine göre gerçekleşecek Hemşince dersleri Mahir Özkan, Hemşin horonu derslerini de Şaban Altay verecek.

Hemşin horonu dersleri geçen yıl başladığı için bu yılki çalışmalar, HADİG’in Kadıköy’deki merkezinde çoktan başlamış bile.

HADİG’den Neşenur Altunkaya, Hemşince’nin tehlike altında olduğu böylesi bir dönemde, Hemşinlilerin bir araya gelmesinin önemli olduğunu söylüyor:

“Kurslar sadece bizleri bir araya getiren bir araç. Amaç, sadece Hemşince öğrenmek, Hemşin kültürünü anlamak değil. Kültür ve Hemşinlilik etrafında daha çok kilitlenmek.

”HADİG, sadece Hemşin’i değil tüm Karadeniz’i anlatan belgesel gösterimleri için de kolları sıvamış. Dernekte, her iki haftada bir belgesel gösterimleri de yapılacak.

Altunkaya, derneğin de bir belgesel çalışması için de olduğu müjdesini veriyor:

“Hemşin kavalı üzerinden Hemşin kimliğini anlatacak bir belgesel yapmak istiyoruz. Ekibimizi kurduk. Henüz kesin değil ancak Hemşin kavalı üzerinden ilerlemek istiyoruz.”

HADİG’den Özlem Sönmez de, bir araya geldikleri kampların ortak temasının Hemşinlilik ve Hemşince olduğunu söylüyor.

“Hemşince tabu oynuyoruz kamplarda ve şunu anladım insan en iyi kendi dilinde kendisini ifade edebiliyor. Farklı coğrafyadan gelen Hemşinliler ile Hemşince kelimeler üzerine sohbetler ediyoruz. Dernek sayesinde Sakarya’dan, Rize’den, Hopa’dan Hemşinliler birbirlerini tanıma fırsatı buluyor.”

Altunkaya ve Sönmez’ son mesajı ise şöyle:  “Derneğimizin kapısı yüreği Hemşin ve Hemşince için atan herkese açık”