RedHack üyesi oldukları iddiasıyla tutuklananların davası bugün başladı. Haklarında 24 yıla kadar hapis cezaları istenen 3’ü tutuklu 10 sanık savunma yapıyor.

İlk kez bir hacker grubu "silahlı terör örgütü" olarak bir davaya konu oluyor. İnternet üzerindeki paylaşımları ve bağlantıları nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanan sanıklar "terör örgütü üyesi olmamakla beraber, silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçundan yargılanıyor.

Savcı iddianamesinde ayrıca 3’ü tutuklu 10 kişiyi "bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına hukuka aykırı olarak girmek, bilişim sisteminin işleyişini engellemek ve bozmak, kişisel verilerin ele geçirilmesi ve yayımlanması, gizli bilgileri temin etmek" ile de suçluyor.

'BİLGİSAYAR KULLANMA BECERİM SİTE ÇÖKERTECEK KADAR DEĞİL'

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayı izleyen Hürriyet gazetesinin aktardığı bilgilere göre duruşmada lise öğrencisi Uğur Cihan Okutulmuş yaptığı savunmada "Herhangi bir silahlı örgüte üye değilim, örgüt adına da suç işlemedim. Ankara Emniyeti’nin sitesine, izinsiz girip siteyi çökertmedim. Bilgisayar kullanma becerim de siteyi çökertecek kadar değildir. Zaten bilgisayarımda da siteyi çökertecek programlar yoktur. Benim bilgisayarımdan Ankara Emniyeti’nin sitesine girdiğime ilişkin delil de yoktur" dedi.

"Ankara Emniyeti’nin sitesine girildiğini ben Facebook’tan öğrendim. Hakkımdaki bilirkişi raporunda da siteye girdiğime ilişkin bir suçlama yoktur," diyen Okutulmuş, şunları söyledi:

"Redhack’in bir tüzüğünün olduğunu da savcılıkta öğrendim. Sanıkların hiçbirini tanımıyorum. Lise son sınıf öğrencisiyim. 9 aydır tutukluyum. Yeterince mağdur oldum. Daha fazla mağdur olmamak için tahliyemi istiyorum."

'HAKKIMDAKİ SUÇLAMALAR ASILSIZ'

Mersin Üniversitesi’nde iki yıllık Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama Bölümü öğrencisi Duygu Kerimoğlu, "Bana yönelik suçlamalar bazı yazılar, okuduğum bazı haberlerdir. Hakkımdaki suçlamalar asılsızdır. Redhack üyelerini internet ortamında bile tanımıyorum. Ben Ankara Emniyet Müdürlüğünün sitesini hacklemedim," dedi.

Kerimoğlu, Facebook’ta yaptığı bir yorumunun çarpıtılarak delil haline getirildiğini söylerken, "Yılmaz Güney ve Deniz Gezmiş’in fotoğrafları var sayfamda. Bunların hiçbiri terör örgütü üyesi değildir," ifadelerini kullandı.

'HACK YAPACAK BİLGİM OLSA, 2 YILLIK OKULUN 5. YILINDA OLMAZDIM'

Davada savunmasını yapan Kerimoğlu'nun ayrıca, ''Hack yapacak bilgisayar programlarına sahip değilim. Bu düzeyde bilgisayar bilgim olsa iki yıllık okulun, beşinci yılında olmazdım'' dediği öğrenildi. 

'HERHANGİ BİR DELİL YOK'

Sanıklardan Alaattin Karagenç de benzer şekilde,"Ankara Emniyet sitesine yasadışı olarak da girmedim. Böyle bir eylemim yok. Ankara emniyet sitesine girdiğime ya da belgeleri çaldığıma ilişkin herhangi bir delil yoktur," diye savunma yaptı.

Karagenç, “Rehdack’i internetten, merakımdan tanıdım. 9 aydır tutukluyum. Mağdurum. Emniyet çağırsaydı, gider bilgi verirdim. Haksız şekilde tutuklandım. Tahliyemi istiyorum," diye ekledi.

SAVCI ÜÇ KİŞİNİN TAHLİYESİNİ İSTEDİ

RedHack duruşmasında üçü tutuklu 5 kişi savunmasını tamamladı.

Savcı, tutuklu üç kişinin tahliyesini talep etti. Savcının talebi, mahkeme salonundaki sanık yakınları ve arkadaşları arasında büyük sevinç yarattı. Mahkemenin, kararı bekleniyor.

Davayı, İlhan Cihaner ve Veli Ağaba’nın aralarında bulunduğu dört CHP’li vekil de takip ediyor. (ntvmsnbc, anf)