Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine 2009 yılı Ekim ayında Kandil ve Maxmur’dan gelerek Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan ve kısa süre sonra çeşitli gerekçelerle tutuklanarak cezaevlerine konulan Demokratik Çözüm ve Barış Grubu üyelerinin yargılanması sürüyor.

Öcalan'a yönelik tecride dikkat çekmek amacıyla, 30 Kasım 2009'da İHD'de yapılan açıklamadan dolayı haklarında dava açılan ve "Örgüt propagandası yapmak" gerekçesiyle 1'er yıl 8'er ay hapis cezası alan Barış Grubu üyeleri, dava dosyasının Yargıtay tarafından bozulması nedeniyle bir kez daha Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, daha önce aldıkları hapis cezalarıyla tutuklu bulunan Ayşe Kara, Zehra Tunç, Sisin Yaman, Elif Uludağ, Abdullah Yaman, Lütfi Taş, Nurettin Turgut, Mustafa Ayhan ve Hüseyin İpek ile müdafi avukatlar Fethi Gümüş ve Bülent Temel hazır bulundu.

"KÜRTÇE OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ BİR DİL..."

Duruşmada yapılan heyet değişikliği nedeniyle eski zabıtlar okunarak, Sisin Yaman, Abdullah Yaman, Ayşe Kara ve Zehra Tunç için tercüman atandığı belirtildi. Esas hakkındaki mütalaası sorulan Cumhuriyet Savcısı, dava dosyasının 6352 sayılı yasa kapsamında değerlendirilmesi talebinde bulundu. İddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı tercüman atanan sanıklar beraatlarını talep ederken, diğer sanıkların Kürtçe savunma talebi "Kürtçe olduğunu düşündüğümüz bir dilde konuştuğu görüldü" denilerek reddedildi.

KOVUŞTURMA ERTELENDİ

Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti sanıklar hakkında "Örgüt propagandası yapmak" gerekçesi ile açılan davanın 6352 sayılı yasanın geçici 1. b bendi gereğince “Kovuşturmanın ertelenmesine” karar verdi. (anf)