Güney Kore ile Rusya arasında bir hava sahası ihlali krizi yaşanıyor.

Güney Kore savaş uçaklarının, Rus askeri uçaklarının Güney Kore hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle yüzlerce defa uyarı ateşi açtığı açıklandı.

Rusya ise hava sahası ihlali suçlamasını reddederek Güney Kore’yi amatörlükle suçladı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, iki Rus bombardıman uçağı ile iki Çin uçağının bu sabah Güney Kore hava sahasına girdiği savunuluyor.

Rusya’nın Güney Kore hava sahasını ilk kez ihlal ettiği belirtilirken, Rus uçaklarından birine yüzlerce defa uyarı ateşi açıldığı aktarılıyor.

Bir diğer Rus uçağının da Güney Kore ile Japonya arasında tartışmalı olan Dokdo adasının üzerinde uçuş yaptığı belirtiliyor.

‘TEKRARLANIRSA DAHA SERT ADIMLAR ATARIZ’

Güney Kore’nin ulusal güvenlik danışmanı Chung Eui-yong yaşananları çok ciddiye aldıklarını söyleyerek “Tekrarlanırsa daha sert adımlar atarız” dedi.

Güney Kore Dışişleri’nin de Rusya ve Çin’i protesto etmeye hazırlandığı belirtildi.

RUSYA: İLETİŞİM KURMADILAR

Rusya ise bu suçlamalara sert tepki gösterdi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada hava sahası ihlali suçlaması reddedildi; Uyarı ateşi açan Güney Koreli pilotun Rus uçaklarıyla iletişim kurmadığı belirtildi.

Güney Kore’nin askeri uçaklarının Rus stratejik bombardıman uçaklarının önüne çıkarak güvenlik tehdidi yarattığı belirtilen açıklamada, Güney Kore uçaklarının Rus uçaklarının yakınında amatörce manevralar yaptığı bilgisi verildi.