Kocaeli 1 No'lu F Tipi Cezevi'nde tutuklu bulunan Gültan Kışanak, kitap yasağı uygulamasının devam ettiğini duyurdu: "Meğer, yasağın kaldırılması yönünde mütalaa veren savcı 'izne ayrılmış', yerine bakan bir başka savcı 'yasağın kaldırılması' yönündeki karara itiraz etmiş. Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi de yasak devam etmesine kesin olarak karar vermiş."

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı iken yerine kayyım atanan ve tutuklanan HDP’li Gültan Kışanak, tutuklu bulunduğu Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde kitap yasağı uygulamasının sürdüğünü duyurdu.

Gültan Kışanak, Yeni Yaşam Gazetesi’nde yayınlanan yazısında, “Üç-dört aydan beri, bu manasız yasağı kaldırmak için verdiğimiz hukuki mücadele sürecinde, aslında ‘yukarıdan’ bir müdahale olduğu, yasal mevzuatın sağından solundan dolanarak, kitap okumayı engellemek isteyen bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuz anlaşıldı” dedi.

Cezaevi idaresi, geçen eylül ayında, dışarıdan getirilen/gönderilen kitapları yasaklayan bir karar almıştı. Kararda, mahpusların hapishane kütüphanesindeki kitaplardan yararlanabileceği veya parasını ödeyerek kitap alabileceği, dışarıdan kitap kabul edilmeyeceğini belirtilmişti.

Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi Gözlem Kurulu tarafından alınan yasaklama kararına karşı, Kocaeli İnfaz Hakimliği’ne itiraz ettiklerini ve bu itirazın kabul edildiğini anlatan Kışanak, 1 ay sonra ise Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alınan yeni bir kararın geldiğini belirtti. Kışanak süreci şöyle özetledi:

‘SON BİR YILDIR HİÇ DE OLAĞAN ŞEYLER YAŞANMIYOR’

“Meğer, yasağın kaldırılması yönünde mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı “izne ayrılmış”, yerine bakan bir başka savcı İnfaz Hakimliği’ne “yasağın kaldırılması” yönündeki kararına itiraz etmiş. Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi de bu savcının itirazını “haklı bularak” kitap yasağı kararının devam etmesine kesin olarak karar vermiş.”

“Zaten özellikle son bir yıldan beri, bu cezaevinde hiç de olağan şeyler yaşanmıyordu. Önce Yeni Yaşam gazetesi yasaklandı. Makul ve kabul edilebilir hiçbir gerekçe olmadan hâlâ bu yasak sürdürülüyor. Sonra kitap yasağı geldi. Aslında “kitap yasağı” diyoruz ama “süreli/ süresiz tüm yayınları” kapsayan bir karar olduğu için “tüm dergi ve kitapları” kapsıyor yasak. Aylardan beri hiçbir muhalif dergi/ yayın alamıyoruz.

Okumak, nefes almak gibidir… Canlı kalabilmenin olmazsa olmazı ise nefes almaktır. Nefesimizi kesmelerine izin vermeyeceğiz. Bu yasağın kaldırılması için elimizdeki tüm imkanlarla mücadele edeceğiz. Sizleri de kitap yasağını kaldırma mücadelesinde, bizlere destek sunmaya davet ediyoruz.”