Evin Jiyan Kışanak, Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan annesi Gültan Kışanak'a götürdüğü elbisenin 'balık' deseni nedeniyle sakıncalı bulunduğunu yazdı. 

Evin Jiyan Kışanak'ın, "Balıklardan korkmayın" başlığıyla Bianet'te yer alan yazısının bir bölümü şöyle: 

Annem Gültan Kışanak, Diyarbakır’da 30 Ekim 2016'da, beş günlük gözaltı süresinden sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Peki, annem neden tutuklandı?

Nedenler çok...

Kürt olmak, Alevi olmak, muhalif olmak, ömrü hayatı boyunca boyun eğmemek, eşitliği, barışı, ortak iyiyi bulma çabası... Annem tutuklanan ilk Kürt siyasetçi değil, son Kürt siyasetçi de değil, ne yazık ki!

Dört yıldır tutuklu yargılanıyor annem Gültan Kışanak. Dava süreci her zamanki gibi eşitsiz koşullarda ilerliyor maalesef. Şöyle ki, 2007 yılında ilk defa milletvekili seçildiği tarihten itibaren bir siyasetçi, bir parti başkanı, bir kadın aktivist olarak yaptığı çeşitli konuşmalardan yargılanıyor.

BALIK NASIL PROPAGANDA YAPILSIN? 

Bodrumlu kadınlar anneme pazenden bir elbise gönderdiler, üzerinde balık deseni olan ve geçtiğimiz pazartesi kapalı görüş için cezaevine gittiğimde anneme vermek istedim elbiseyi. Fakat sakıncalı bulunduğu için verilmedi elbise.

Üzerinde desen, sembol, işleme olan kıyafet vermek yasakmış. Nedenini ben de anlamakta güçlük çekiyorum.

Tabii siyasi propaganda olabilecek şeylerin önünü almak istiyorlar kendilerince sanırım fakat bir düşünelim balık nasıl bir propaganda aracı haline getirilebilir? Şöyle olabilir mi?

Mesela, balık denizlerde yüzen bir canlı, denizler uçsuz bucaksız özgür alanlar, balıklar özgür ve eşit bir dünyada yaşam fikrinin subliminal mesajı olamaz mı? Olabilir…