CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, 190 gündür açlık grevinde 114 gündür de tutuklu olan ve bugün ilk kez mahkemeye çıkacak olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın duruşmaya getirilmeyeceği bilgisini paylaştı.

CHP’li vekil, Ankara Jandarma Komutanlığı’nın mahkemeye “Yeterli personelim yok”, “Gülmen ve Özakça kaçırılabilir” ve “Provokasyon olabilir” gerekçelerini sıraladığını ve iki eğitimcinin savunma hakkının engellendiğini bildirdi.

İki eğitimcinin avukatlarının toplu şekilde gözaltına alındığını hatırlatan Yarkadaş, “Şimdi ise hiçbir inandırıcılığı olmayan gerekçelerin arkasına sığınılıyor ve savunma hakkı gasp ediliyor” dedi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen ve bugün tam 190 gündür açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, tutuklu bulundukları dosya kapsamında bugün ilk defa mahkemeye çıkacak. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Barış Yarkadaş, Ankara Jandarma Komutanlığı’nın mahkemeye “Yeterli personelim yok”, “Gülmen ve Özakça kaçırılabilir” ve “Provokasyon olabilir” gerekçelerini sıralayarak iki eğitimcinin savunma hakkının engellendiğini bildirdi.

Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Yarkadaş şunları söyledi:

Nuriye ile Semih, günlerden sonra hakim önüne çıkacak ve asılsız suçlamaları çürütecekti. Ancak; her iki ismin savunma hakkı engelleniyor.

Savunma hakkına yönelik engellerden biri; 18 avukatın gözaltına alınmasıydı. Bu aynı zamanda mahkeme heyetine de örtülü gözdağıydı. 18 avukatın duruşmaya iki gün kala gözaltına alınması üzerinden, ilgili tüm kurumlara açık-örtülü mesaj verildi ve çerçeve çizildi. Bu mesaj yerine ulaşmış olacak ki; etkisi kendisini Nuriye ve Semih’i mahkemeye getirecek olan jandarmada görüldü.

Ankara Jandarma Komutanlığı mahkemeye “Yeterli personelim yok” gerekçesini göstererek, Nuriye ve Semih’i duruşmaya getiremeyeceğini bildirdi. Jandarma Komutanlığı, aynı yazıda, “Nuriye ve Semih’in kaçırılabileceği”ni de öne sürdü. Yazıda provokasyon ihtimalinden vs söz edildi.

Mahkeme heyeti şimdi ne yapacağını düşünüyor. Çünkü; oturumun açılabilmesi için, tutukluların salonda olması gerekiyor. Nuriye ve Semih, duruşmaya getirilmezse yargılama da başlayamayacak. Böylece iki öğretim üyesinin savunma / aklanma hakkı gasp edilecek! İki emekçinin “lekelenmeme hakkı”nın gaspı yetmedi AKP iktidarına… Avukatları gözaltına alındı! Şimdi ise hiçbir inandırıcılığı olmayan gerekçelerin arkasına sığınılıyor ve savunma hakkı gasp ediliyor.

Açıklamasına hükümete çağrı ile devam eden CHP’li vekil, “Nuriye ve Semih’in ‘terörist’ olduğunu iddia eden AKP; çağrım size: Madem Nuriye ve Semih’i suçluyorsunuz; o halde yargılanmalarını neden engelletiyorsunuz! Bir deliliniz varsa, gösterin bunu mahkemede! Yoksa elinizde hiçbir delil olmadığı İçin mi ‘Personel yok, kaçıracaklar’ gibi gayri ciddi gerekçelerin arkasına sığınıyorsunuz?” diye sordu.

“İradesini teslim alamadığınız bu iki emekçinin savunma hakkını gasp ederek gerçekleri ne zamana kadar saklayabileceğinizi düşünüyorsunuz! Aylardan bu yana suçladığınız iki emekçiyi mahkemeye  çıkarmaktan bile korkuyorsunuz. Çünkü yalanlarınızın çöpe atılacağını görüyorsunuz” diye devam eden CHP’li Yarkadaş, mahkeme heyetine ise şöyle seslendi:

Bir sözüm de mahkeme heyetine: Duruşmayı cezaevinde yapmak gibi hukuk dışı yöntem arayışına girmeyin! Bu duruşma cezaevinde değil; halkın gözlerinin önünde gerçekleşmelidir. Jandarmanın Nuriye ile Semih’i salona getirmesini sağlayın ve adil bir karar verin! Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı, gayri ciddi tüm gerekçeleri ortadan kaldırmalı ve adil yargılanmanın koşullarını sağlamalıdır. CHP MV. saat 13.30’da başlaması gereken duruşma salonunun önünde hazır olacak ve “adalet” çağrısını bir kez daha dile getirecek!

(Kaynak: Gazete Karınca)