İHD, ÇHD, Halkların Köprüsü Derneği, ÖHP ve TİHV, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde OHAL kararnemesi ile ihraç edilen ve 64 gündür açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın durumuna dikkat çekmek için eylem yaptı.

"Yaşamı Savunuyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını TİHV İzmir Temsilcisi Coşkun Üsterci okudu. Üsterci, "Türkiye'nin önceden de pek parlak olmayan demokrasi ve insan hakları tablosu 9 ayı aşkın bir süredir uygulanmakta olan OHAL ile iyice karanlık bir görünüm kazandı" dedi.

Üsterci, "Gazetelerin, televizyonların kapatılması, muhalif gazetecilerin ve siyasetçilerin tutuklanması, binlerce akademisyenin, yüz bini aşkın kamu çalışanı emekçinin işinden ekmeğinden olması, yargı bağımsızlığının ve hukukun ayaklar altına alınması, yaşanan hukuksuzluklara karşı başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere her türlü itiraz merci ve mekanizmasının işlevsiz hale getirilmesi, başta hak örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütlerinin kapatılıp örgütlenme özgürlüğünün yok edilmesi gibi pek çok şey bu karanlık tablonun unsurlarını oluşturuyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar boyun eğmeyeceğiz ve sonuna kadar direnip bu gidişata dur diyeceğiz. Çünkü onurumuzu, vicdanımızı ve cesaretimizi teslim alamadılar" diye konuştu.

'KRİTİK SINIR AŞILDI'

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın 64 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan Üsterci, gelinen aşamanın yaşam ile ölüm arasındaki ince sınırı çoktan aştığının altını çizdi.

Oğlunun cenazesine ulaşmak için Dersim Seyit Rıza Meydanı'nda 77 gündür açlık grevi yapan 70 yaşındaki Kemal Gün'ün de durumunun kritik bir aşamaya geldiğe dikkat çeken Üsterci, "Bizler, hak savunucusu kurum ve kişiler olarak her koşulda ölümü değil yaşamı korumak ve konuşmak istiyoruz. Bu nedenle akıl ve vicdan sahibi olan herkesi Nuriye Gülmen, Semih Özakça ve Kemal Gün için duyarlı olmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz" diye belirtti.