Fethullah Gülen, üçüncü boğaz köprüsüne Yavuz Sultan Selim adının verilmesini 'takılıp kalınmaması gereken bir detay' olarak tanımladı.

Gülen, “Günümüzde ‘cami cemevi beraber, aynı parkta oturup kalkalım; geçmişe ait problemleri yeniden hortlatarak yeni düşmanlık sebepleri oluşturmayalım’ mülahazasıyla kurulmuş köprüler var. Çok iyi kaynaşmaya vesile olabilecek böyle köprüler kurulmuşken meseleyi sadece bir ada, bir unvana bağlı bir köprüyle yıkmayalım. Bir köprüyle bir sürü köprüyü yıkmayalım” dedi.

Gülen bazı yerlerde cami ve cemevlerinin birlikte yapılabileceğini, bunların gezi alanlarının ortak kullanılabileceğini söyledi.

M.Fethullah Gülen, önceki gün gerçekleştirdiği bir konuşmada, yeni köprüye Yavuz Sultan Selim adı verilmesi sonrası başlayan tartışmalara değindi.

'AYRINTIYA TAKILIP KALMAYALIM'

Bir köprüye Yavuz Sultan Selim adının konmasının detay sayılabilecek bir konu olduğunu savunan Gülen, boğazın bir tarafından diğer tarafına geçişi sağlama amaçlı bir köprü yapılıp ona Yavuz Sultan Selim adı konulunca ya da böyle detaya ait bir sorun “usulmüş, temel meseleymiş” gibi dile dolanınca varolan bütün köprülerin görmezlikten gelinmiş olabileceğini öne sürdü.

'BİR KÖPRÜYE, BİR DETAYA BAĞLI OLARAK USÜLÜ YIKMAYALIM'

Gülen tartışmaya ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı:

“Bir de günümüzde kurulmaya çalışılan köprüler var: ‘Cami cemevi beraber, aynı parkta oturup kalkalım; geçmişe ait problemleri yeniden hortlatarak yeni düşmanlık sebepleri oluşturmayalım.’ (mülahazasıyla kurulmuş köprüler.) Çok iyi kaynaşmaya vesile olabilecek böyle köprüler kurulmuşken meseleyi sadece bir ada, bir unvana bağlı bir köprüyle yıkmayalım. Evet, tek bir köprüyle bir sürü köprüyü yıkmayalım. Bu açıdan da ister Muharrem ister Ramazan ayında bir araya gelerek beraber iftar etme, oruç açma; sema ile semahı bir arada beraber görme; Alevisi Sünnîsi hep beraber bir çanağa kaşık çalma ortamı oluşturulmuşken, bir köprüye, bir detaya bağlı olarak usûlü yıkmayalım.”

 “O ADIN OLUMSUZ MÜLAHAZAYLA VERİLDİĞİNE İHTİMAL VERMİYORUM”

Yavuz Sultan Selim adının önerilmesi konusunda “O işi öyle teklif eden, ortaya atan insanların olumsuz bir mülahaza taşıdıklarına hiç ihtimal vermiyorum” diyen M. Fethullah Gülen, “Onca köprüler kurulmuşken, bir Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne takılarak kardeşlerimizin ‘Biz yemeği boykot ediyoruz’ demeleri doğru değil. Onlar oraya gitmeli. O köprüye o adı koyan insanlar da oraya gelmeli aynı zamanda. Yok öyle, bizim ayrımız gayrımız yok” ifadelerini kullandı. (BirGün)