KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, İran ve Irak’ın kaygılarına işaret ederek, “Bir tarafa geçip diğer tarafa savaş ilan etmek değildir PKK olarak amacımız. Bölgede barış dönemini başlatmak istiyoruz” dedi.

Gazeteci Hasan Cemal’in T24’de yayınlanan “Geri çekilme günlüğü”nün 11’inci bölümünde KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Suriye ve Irak konusundaki ifadelerine yer verildi.

“KUZEY SURİYE OLUŞTU”

“Kuzey Irak’tan sonra, şimdi de Kuzey Suriye mi oluştu?” şeklindeki Hasan Cemal’in sorusuna,  “Evet oluştu” diyerek yanıt veren Karayılan, şöyle devam ediyor:  “PYD’nin silahlı güçleri 10 bini geçti. Kendi meclislerini kuruyorlar, kendi savunma güçlerini oluşturuyorlar. Farklı ve yeni bir yapılanma gerçekleşiyor. Tabandan yukarı doğru bir yapılanma... O yüzden de Kuzey Irak’tan (Federal Kürdistan Bölgesi) farklı bir yapılanma bu...”

Karayılan şunları ekliyor: “Biz üçüncü tarafız Suriye’de... Ne muhalefetten, ne Esad’dan yanayız. Ne müdahale eden güçlerden, ne de müdahaleye karşı direnen statükocu güçlerden yanayız. Biz üçüncü tarafız. Suriye’deki Kürtler de öyle, üçüncü taraf... Bölgede Suriye dâhil halkların kardeşliğini, özgürlük ve demokrasiyi savunuyoruz.”

BAĞDAT’A GEREKLİ İZAHATLARI YAPTIK

Abdullah Öcalan’ın 21 Mart Amed Newroz’undaki çağrısıyla başlayan yeni sürecin birçok kesimde panik yarattığını söyleyen Karayılan şöyle konuşuyor:  “Demin sıraladığınız bütün bu güçlerin hepsiyle ilişkideyiz. Önder Apo’nun geliştirdiği bu yeni siyaset birçok kesimde panik yaratmış durumda... Şimdi herkes gözlüyor ne olacak diye... Diyorlar ki PKK, Türkiye tarafını seçecek; İran ve Suriye yandı diyorlar. Bu da doğru değil. PKK, bölge halklarının kardeşliğinden vazgeçmez. Bir tarafa geçip diğer tarafa savaş ilan etmek değildir PKK olarak amacımız. Bölgede barış dönemini başlatmak istiyoruz. Bu arada Kerkük dâhil gerekli izahatları Bağdat’a, Irak devletine de yapmış bulunuyoruz.”

KCK Yürütme Konseyi üyesi Cemil Bayık da şunları ekliyor:  “Güçlerimizi savaş alanından çekerken, bir başka güce karşı kullanmak için çekiyor değiliz. Böylesine söylemler yanlış. PKK savaşacak olsa, temel savaş alanından çekilmezdi. Biz barış için çekiyoruz güçlerimizi...”