İngiliz The Guardian gazetesi, ‘Erdoğan ve ifade özgürlüğü: Şu anda Türkiye’de yaşamak nasıl hissettiriyor’ başlıklı bir anket yayınladı.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, Türkiye’deki okurlarına ülkedeki politik iklimin kendilerini nasıl etkilediğini sorduğu bir anket yayınladı.

‘Erdoğan ve ifade özgürlüğü: Şu anda Türkiye’de yaşamak nasıl hissettiriyor’ başlıklı ankette, Türkiye’nin bir dönem laik demokrasisiyle Müslüman ülkelere örnek oluşturduğu, ancak şimdi gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesine dönüştüğü ifade ediliyor.

Erdoğan’ın 2014’te cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ifade özgürlüğünün yavaş yavaş baskı altına alındığı vurgulayan gazete, gazetecilerin ‘devletin çıkarlarına aykırı’ olduğu belirtilen çalışmalarıyla ömür boyu hapis cezasıyla yargılandığını ifade ediyor.

'SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIMLARI NEDENİYLE SIRADAN İNSANLAR TUTUKLANIYOR'

Sıradan yurttaşların da sosyal medyada iktidarı eleştiren yorumları nedeniyle tutuklandığını hatırlatan Guardian, Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donal Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi liderlerle ilişkilerini koruduğunu ve 16 Nisan’daki ‘başkanlık sistemi’ referandumuyla da anayasal güçlerini artırmayı amaçladığını belirtiyor.

“Türkiye’de yaşıyorsanız, bu havanın sizi nasıl etkilediğini duymak istiyoruz” diyen Guardian, okurlarından sırasıyla ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının günlük hayatlarını nasıl etkilediğini, konuşma özgürlüklerinden taviz verdiklerini ilk ne zaman fark ettiklerini, konuşmalarını düzeltme ihtiyacı duyup duymadıklarını anlatmalarını istiyor.

Okurlarından ‘benzer tarza sahip’ liderlerin olduğu diğer ülkelerde yaşayan insanlara da tavsiyede bulunmalarını isteyen Guardian, gelen yanıtları Türkiye’de ifade özgürlüğüne dair bir haberinde yayınlayacak. Gazete, istemedikleri takdirde yanıt sahiplerinin kimliği açıklamayacak.