Radikal / İsmail Saymaz

Taksim’de gerçekleştirilen, Lice olayı protestosundan gözaltına alınanlardan İsveçli Sarah Olsson 'devlet büyüklerine hakaret'le suçlanıyor.

Merak yüzünden geldiği Taksim’de polis tarafından gözaltına alınan Olsson, Türkçe bilmediği halde, eylemcilerin attığı iddia edilen sloganlar yüzünden, ”devlet büyüklerine hakaret” ile suçlanıyor.

Lice’de yaşanan olay sonrası önceki akşam Taksim Meydanı’nda destek eylemi yapılmıştı. Eylemden sonra gözaltına alınan 12 kişiden birinin, 25 yaşındaki İsveçli turist Sarah Olsson olduğu ortaya çıktı. İki gündür gözaltında tutulan Olsson, göstericilerle birlikte 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve “devlet büyüklerine hakaret”le suçlanıyor. Olay tutanağında göstericilerin, “S.kt.r ol git Tayyip, on yıl iktidar oldun, ülkenin a... koydun” diye bağırdıkları ileri sürülüyor.

Olsson 29 Haziran’da alınan ifadesinde, gösterici olmadığını, Türkiye ’ye tatil için geldiğini, o gün de merak nedeniyle Taksim Meydanı’na gittiğini anlattı. Olsson, gözaltına alındığı akşam Fethiye’ye gitmek üzere biletinin bulunduğunu belirterek, “Polise karşı herhangi bir mukavemette bulunmadım, devlet büyüklerine küfretmedim. Zaten Türkçe de bilmiyorum” dedi.

"Polise mukavemet" ve "devlet büyüklerine hakaret" iddiasıyla gözaltına alınan Sarah Olsson adliyedeki işlemlerinin ardından Yabancılar Şube Müdürlüğü Misafirhanesi'ne götürüldü. Olsson'un bugün sınırdışı edileceği öğrenildi. Aynı gece gözaltına alınan 10 kişi de serbest bırakıldı.