İstanbul'da 20 Mart'tan bu yana gözaltında tutulan HDP PM üyesi Berat Kıran, avukatı aracılığı ile 3 saat boyunca darp edildiğini ve "Başına neler getireceğimizi tahmin bile edemezsin" tehditlerine maruz kaldığını bildirdi. 

İstanbul'da ev baskınlarında gözaltına alınan ve Vatan Emniyet Müdürlüğünde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi Üyesi Berat Kıran, avukatı Burcu Gül’ün aracılığıyla yaşadıklarını aktardı. Avukat Gül, müvekkili ile yapmış olduğu görüşmede işkenceye maruz kaldığını söyledi. 

Kıran'ın avukatı aracılığı ile aktardığına göre, gözaltına alınmasının ardından emniyete götürülmeden önce bindirildiği araç içinde darp edildi. Darp edildiği sırada polisler Kıran'ı "Seni emniyete değil ormana götürelim. Ormanda ne olacağını bilmiyorsun, başına neler getireceğimizi tahmin bile edemezsin" sözleri ile tehdit etti. Kıran, tehditler arasında götürüldüğü Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne oradan da iki polis tarafından başka bir birime götürüldü. Kıran, götürüldüğü birimde kaba dayakla saat akşam 18.00 ile 21.00 arası darp edildiğini aktardı. 

Darp esnasında kendisine yapılan tehdit ve hakaretleri de aktaran Kıran, polislerin kendisine "Savcılık seni bıraksa da biz seni bir iki hafta sonra tekrar alırız" dediklerini aktardı. 

ANNE KIRAN: SORUMLUSU EMNİYET 

Avukatın aktarımları sonrası Kıran'ın ailesi İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesine başvuruda bulundu. İHD’de Şubesi’nde HDP ile birlikte açıklama yapan aile, avukatın aktarımlarını paylaştı. 

Kıran'ın annesi Figen Kıran, oğlunun gözaltında işkence gördüğünü söyledi. Oğlunun daha önce de defalarca gözaltına alındığını ve Antalya'da tutuklanıp, 7 ay cezaevinde kaldığını hatırlatan Kıran, "Oğlum daha önce de gözaltına alındı. Ancak böyle bir uygulamaya maruz kalmadı. Şimdi yaşananlar nedeniyle endişeliyiz. Oğlumun hayati tehlikesi bulunmaktadır. Oğlumun başına bir şey gelmesi durumunda sorumlusu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'dür. Bir an önce oğlumun serbest bırakılması ve kendisine işkence uygulayanların yargılanması için girişimlerin başlatılmasını bekliyoruz" dedi. 

'İŞKENCE MEŞRULAŞTIRILMAK İSTENİYOR'

Ardından HDP adına açıklama yapan HDP PM üyesi Mahfuz Güleryüz de, Kıran'ın parti meclis üyeleri olduğunu ve bir siyasetçi olduğunu hatırlattı. Gelinen aşamada AKP rejiminin herhangi bir insan hakkı tanımadan toplumun tüm kesimlerinin işkence ile susturulmak istendiğini belirten Güleryüz, kamuoyunun duyarlı olması gerektiğini belirtti. Kıran şahsında işkencenin meşrulaştırılmaya çalışıldığını belirten Güleryüz, topluma yaygınlaştırılmasının önüne geçilmesi için kamuoyunun duyarlı olması gerektiğini belirtti. 

'KAYIPLARIN VE İŞKENCENİN HORTLAMASININ İŞARETİ'

Kıran'ın İHD üyesi ve ayrıca bir insan hakları savunucusu olduğunu da belirten İHD Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek ise, Kıran'ın evden alınmasının ardından maruz kaldığı uygulamaların ve tehditlerin arkasının yeni kayıplara işaret ettiğini belirtti. Kayıpların ve işkencenin yeniden hortlamaması için benzer uygulamaların bir an önce soruşturulması gerektiğini belirten Çiçek, kamuoyunun duyarlı olması ve savcılıkların harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı