Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 22 Şubat'tan bu yana gözaltında tutulan Halkevi üyesi 11 kişi, savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Savcı, serbest kalanlardan 5 kişiye 'yurtdışı yasağı konulmasını' talep etti.

Aralarında Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş'ın da bulunduğu 11 kişi, geçtiğimiz hafta düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 11 kişi, bugün sabah saatlerinde Ankara Adliyesi'ne getirildi. Sorgularının ardından savcılık, 6 kişiyi serbest bırakırken, Dilşat Aktaş ile birlikte 5 kişiyi yurt dışı yasağı konularak serbest bırakılmaları istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine gönderdi. 5 kişi de yurt dışı yasağı konularak serbest kaldı.

MAHKEME ÖNCESİ YOĞUN DESTEK VARDI

Mahkeme önünde desteğe gelenlerin katılımının yoğun olduğu görülürken, Halkevleri üyeleri mahkeme salonuna girerken alkışlarla karşılandı. Güvenlik güçleri alkışın yasak olduğunu öne sürerek "Sadece el sallayın" dedi.

CHP Milletvekilleri Zeynep Altıok, Orhan Sarıbal, Niyazi Nefi Kara, HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Dilan Dirayet Taşdemir mahkeme salonunda yer aldı. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, ATO Başkanı Vedat Bulut, Emek Partisi Genel Başkan Yardımıcısı Şükran Doğan, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Önder İşleyen'in da aralarında bulunduğu çok sayıda sendika, siyasi parti, emek ve meslek örgütü temsilcisi de mahkeme salonuna destek için geldi.

‘GEREKÇE SAVAŞ KARŞITI BİLDİRİ VE ‘TTB’NİN YANINDAYIZ’ AÇIKLAMASI’

Savcı sorgusu öncesinde açıklamalarda bulunan Halkevleri Hukuk Sekreteri Sercan Aran, 11 müvekkillerinin dün gerçekleşen Emniyet sorgusunda susma haklarını kullandığını belirtti. Aran, “Gerekçe olarak ise kendilerini hukuksuzca gözaltına alan terörle mücadele polislerine ifade vermek istemediklerini ve hukukçuyla muhatap olmak istediklerini söylediler” dedi. Dosyada gizlilik kararı bulunduğunu ifade eden Aran, isnat edilen dört suçun terör örgütü üyesi olmak, terör örgütü propagandası yapmak, Cumhurbaşkanına hakaret ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik olduğunu kaydetti. Aran, delil olarak ise Halkevlerinin Afrin Savaşıyla ilgili yapmış olduğu “Afrin Savaşı Diktatörlük İnşa Savaşıdır” başlıklı basın açıklamasının gösterildiğini belirtti. 2 Şubat tarihli BİMER’e yapılan bir ihbarın da deliller arasında olduğunu belirten Aran,” Halkevleri binasının girişinden fotoğraflar almışlar. Özellikle de bir tane afişi fotoğraflamışlar. “Savaşı Savunmak Suçtur, Barışı Savunmak Haktır. TTB’nin yanındayız” yazıyor afişte. Müvekkillerimize bunu sordular” dedi. TTB yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından TTB önünde yapılan basın açıklamasında Genel Başkan Dilşat Aktaş’ın oradaki konuşmasının da deliller arasında olduğunu vurgulayan Aran, “Biz Recep Tayyip Erdoğan diktatör olsun diye sağlık hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” sözlerinin sorulduğunu belirtti.

AKTAŞ’IN SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI DA SUÇ UNSURU SAYILDI

Emniyetteki tutanaklarda ise Aktaş'ın sosyal medya hesabındaki "Yıllardır kadınların sağlık hakkı için mahallelerde kadın sağlığı eğitimlerine destek olan kadınların Selma Güngör, Hande Arpat... yanındayız" ve " Vicdan zorbalığa direniyor. TTB halkın vicdanıdır. Ölümün karşısında yaşamı, savaşın karşısında barışı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” şeklindeki paylaşımları suç unsuru sayıldı. Aktaş’a Emniyetteki sorgusunda şu sorular soruldu:

* Halkımızı sokağa davet ederek Gezi türü eylemler yapılmasını ülkemizde kaos, kargaşa ortamı oluşturulmasını istemenizin amacı nedir?”

* Sosyal medya hesabınızda halkevleri mensuplarının kahve kahve dolaşarak insanları Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne karşı ayaklanmaya isyana teşvik eder paylaşım yapmanızın amacı nedir?”

* TSK'nın Afrin'e yapmış olduğu askeri operasyonlarını eleştirir ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni küçük düşürücü mahiyette açıklama yapan TTB'nin yanındayız şeklinde paylaşım yapmanızın ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni suç işleyen ve her türlü saldırı yapan devlet olarak göstermenizin amacı nedir?

* Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Sayın Cumhurbaşkanını diktatör olarak gösterip, hakaret etmenizin ve halkı kin ve düşmanlığa sevk etmenizin amacı nedir?

* Yaptığınız açıklamalarla örgüt propagandası yapmanızın amacı nedir?

* Bu açıklamaları kimlerin talimatıyla yaptınız? Terör örgütü içerisinde kimler ile irtibatlısınız?

* Halkevleri Eş Genel Başkanı olarak kimlere ne tür talimatlar vermektesiniz? Yaptığınız eylemler nelerdir?” (Kaynak: Ankara/EVRENSEL)