Mahkeme kararıyla kapatılan Özgür Gündem gazetesine 16 Ağustos günü yapılan polis baskını sonrasında gözaltına alınan gazete çalışanları ve o esnada gazete binasında bulunan meslektaşlarından 25 kişiden 22'sinin götürüldükleri emniyet amirliklerindeki ifade işlemleri tamamlandı.

DİHA'nın haberine göre; baskın sırasında uygulanan polis saldırısına karşı çıktıkları için darp edilerek gözaltına alınan gazetecilerin götürüldükleri Kasımpaşa, Karaköy ve Taksim Polis Merkezleri'nde "polise mukavemet" iddiasıyla ifadeleri alındı.

İfade işlemleri tamamlanan gazetecilerden 22'sinin savcılık sorguları için Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nin (ÖHD) İstanbul Şubesi, 22 basın emekçisinin öğlenden sonra Çağlayan'a getirileceğini aktarmıştı.

ÇAĞLAYAN'A ÇAĞRI

Adliyeye sevk edilmeleri beklenen Özgür Gündem çalışanları, avukatları aracılığıyla tüm meslektaşları, okurları ve demokratik kamuoyunu basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmak için Adliye önüne gelmeye davet etti.

Gözaltındaki gazeteciler ve Özgür Gündem gazetesi, tüm gazeteci meslek örgütlerini Çağlayan'a davet etti. 

Genel Yayın Yönetmeni Bilir Kaya, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve gazete yazarı Aslı Erdoğan'ın ise götürüldükleri İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'deki sorguları sürüyor.

NE OLMUŞTU?

İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi Özgür Gündem gazetesini “geçici olarak” kapatmıştı. Kararda gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı.

İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Özgür Gündem Gazetesi’ni kapatma kararının ardından polis, gazeteye baskın yaptı.

Baskında o esnada haber takibi yapan gazeteciler ve destek amaçlı bulunan çoğu gazeteci 24 kişi gözaltına alındı.

Özgür Gündem çalışanları; Günay Aksoy, Kemal Bozkurt, Reyhan Hacıoğlu, Önder Elaldı, Ender Öndeş, Sinan Balık, Davut Uçar, Fırat Yeşilçınar, İnan Kızılkaya, Zeki Erden, Elif Aydoğmuş, Bilir Kaya, Ersin Çaksu, Sevdiye Ergürbüz, Amine Demirkıran, Bayram Balcı ve Burcu Özkaya.

DİHA muhabirleri; Özgür Paksoy ve Mesut Kaynar.

imc tv; Gülfem Karataş ve Gökhan Çetin.

Kapatma kararı sonrası destek amaçlı gazete binasına gelen İstanbul Tabip Odası’ndan Yılmaz Bozkurt ile Doğu Yayınevi çalışanı Hüseyin Gündüz de gözaltına alınanlar arasında.