Dört gündür gözaltında olan gazeteci Aziz Oruç, avukatı aracılığıyla gönderdiği mesajında “Bir gazeteci olarak yıllarca halkların sesi olmaya çalıştım. Günlerdir Ermenistan İran ve Türkiye’de ağır tecrit koşullarında tutuldum. Şimdi en çok sizin dayanışmanıza ihtiyacım var” diye seslendi.

Ağrı Doğubeyazıt’da 11 Aralık günü gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç, dört gündür Doğubeyazıt İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde. Öğrencilik yıllarında hakkında “örgüt üyeliği” suçlaması ile açılan bir davada verilen hapis cezası nedeniyle iki yıl önce Federal Kürdistan Bölgesi’ne giden Oruç, 11 Aralık günü “terörist” olduğu lanse edilerek HDP Doğrubeyazıt İlçe Eşbaşkanları Abdullah Ekelek ve belediyenin eski meclis üyesi Muhammet İkram Müftüoğlu ile birlikte gözaltına alınmıştı.  

Ekelek ve Müftüoğlu, dün çıkarıldıkları mahkemece "örgüte yardım ve yataklık" iddiasıyla tutuklanırken, Oruç’a dair sorgulama halen sürüyor. 

Verilen bu tutuklama kararları sonrası bugün açıklama yapan HDP Doğubeyazıt İlçe Örgütü, İran’da yakalanıp, işkence edilen Oruç'un sınırda ölüme terk edilmesi üzerine kendisine yardım edildiğini açıkladı. 

Paylaşılan bu bilgiler üzerine, 2017 yılından bu yana Federal Kürdistan Bölgesi’ne yaşayan Oruç’un Ermenistan üzerinden Avrupa’ya gitmek isterken yakalandığı ortaya çıktı.

Ulaşılan bilgilere göre,  Ermenistan sınır polisleri tarafından yapılan pasaport kontrolü sırasında ülkeye alınmayan Oruç, gazeteci olduğunu söylemesine rağmen bir odada konulup, saatlerce dövüldü. Sonrasında İranlı yetkililere teslim edilen Oruç, bu ülkede de 2 gün boyunca hücrede tutulup, işkence görmeye devam etti.

İranlı yetkililer sonrasında Oruç’u Türk yetkililere teslim etmek yerine çıplak ayakla sınır hattına ölüme terk etti. Sınır hattında donmak üzere olan Oruç, telefonla yakınlarını arayarak yardım çağrısında bulunması akabinde gözaltına alındı.

HÜLYA ORUÇ: DOKTORLAR TEDAVİ ETMEDİ

4 gündür Doğubeyazıt İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Oruç’un gördüğü işkencelere rağmen tedavi edilmediği belirtildi. Türkiye’de yaşayan iki çocuk annesi eşi Hülya Oruç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda eşinin götürüldüğü Dr. Yaşar Er Yılmaz Doğubeyazıt Devlet Hastanesi’nde görevli doktorlarca tedavi edilmediğini duyurdu. 
 
Hülya Oruç, şu paylaşımlarda bulundu: 
 
“#AzizOruc avukatından haber var şuan itibari ile eşim dün ve bugün #yasareryilmazdevlethastanesine sağlık kontrolüne götürülmüş dün ve bugün olmak üzere nöbet değişimindeki doktorların hiçbiri tedavisini kabul etmemiş ve tedavi yapmamışlardır hayatından şüphe ediyorum.
 
#yasareryilmazdevlethastanesi doktorlar eşimin hayatıyla ilgili oluşacak her türlü sağlık probleminden sorumlu ve suçludurlar. Siz hangi siyasi güç üzerine yemin ediyorsunuz mezun olurken”
 
İlçe Devlet Hastanesi’nde görevli doktorlarca tedavi edilmek istenmeyen Oruç’la avukatı ancak 3 gün sonra bugün görüşebildi. Oruç, bu görüşmede avukatı aracılığı ile kamuoyuna bir mesaj gönderdi. 

AZİZ ORUÇ: DAYANIŞMANIZA İHTİYACIM VAR

Oruç, kamuoyuna seslendiği mesajında şunları belirtti: 

“Bir gazeteci olarak yıllarca halkların sesi olmaya çalıştım. Günlerdir Ermenistan İran ve Türkiye’de ağır tecrit koşullarında tutuldum. Şimdi en çok sizin dayanışmanıza ihtiyacım var. Özgür yarınlarda görüşmek dileği ile…”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı