Kızıltepe’de 19 yıl önce gözaltında kaybedilen, beş yıl önceki kazılarda kemikleri bulunan Nurettin ve Nejat Yalçınkaya bugün Sütlüce Mezarlığı’nda defnedildi.

Mardin Kızıltepe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerlerce 1995’te gözaltında öldürülen iki çocuk babası esnaf Nurettin Yalçınkaya ile amcası, Kızıltepe Belediyesi’nde zabıta olan beş çocuk babası Nejat Yalçınkaya bugün Sütlüce Mezarlığı’nda defnedildi.

Mardin’den uçakla havaalanına getirilen cenaze öncesinde, Yalçınkaya ailesinin Beyoğlu’nda yaşaması ve oradaki halkın yoğun katılımı sebebiyle Hacı Ahmet Parkı’nda bir anma töreni düzenlendi.

Törene, Hacı Ahmet civarında yaşayan kalabalık bir topluluk ile birlikte Cumartesi Anneleri, İHD Kayıp Yakınları Komisyonu ve YAKAY-DER’den aileler ile BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Emrullah Bingül de katıldı.

"SON KAYBIMIZ BULUNANA KADAR"

İlk konuşmayı yapan Bingül, soruşturma sürecini kısaca anlattıktan sonra, “Bu Kürt halkının verdiği uzun süreli bir mücadeledir. Bu kayıpların faillerinin peşini hiçbir zaman bırakmayacağız.” dedi.

İHD Kayıp Yakınları Komisyonundan Maside Ocak da “Son kaybımız bulunana kadar, bize teslim edilene kadar ve katilleri cezalandırılana kadar ne meydanları boş bırakacağız ne de ellerimiz katillerin iki yakasından ayrılacak. Uğurlar olsun Nurettin ve Nejat! Sizleri unutturmayacağız.” dedi.

Hacı Ahmet Parkı’ndaki anma törenin ardından, “Kürdistan, faşizme mezar olacak” sloganları eşliğinde araca bindirilen Nejat ve Necmettin Yalçınkaya’nın kemiklerinin bulunduğu tabut, defnedilmek üzere Sütlüce Mezarlığı’na götürüldü.

NE OLMUŞTU?

1990’larda işlenen faili meçhullerle ilgili soruşturma kapsamında, 2008’de “JİTEM ölüm merkezi” olarak kabul edilen Katarlı köyünde yapılan kazılarda bulunan kemiklerin, 8 Mayıs 2013’te Yalçınkayalara ait olduğu belirlenmişti.

İHD Mardin Şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu 22 Ocak’ta kemikleri teslim aldı. İHD, büyük bir kısmı 1990’lı yılların ilk yarısında meydana gelen faili meçhul cinayetler, yargısız infazlar ve zorla kaybetme olaylarına ilişkin bir engel olarak öne çıkan zamanaşımının sonuna yaklaşılması sebebiyle, adli makamların faili meçhullerle alakalı olarak soruşturma açmasının ve bu soruşturmaların neticelenmesinin oldukça önemli olduğunu savunuyor.

(Bianet)