İstanbul Esenyurt'taki evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan öğretmen Recep Demirtaş'tan 8 gündür haber alınamıyor.

Demirtaş'tan haber alamayan ailesi, konuyla ilgili İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması düzenledi.

Aile, 8 gündür akıbetini öğrenemediği Demirtaş'ın can güvenliğinden endişe ediyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Coğrafya öğretmenliği yaptığı Esenyurt Fatih Sultan Mehmet Lisesi'ndeki görevinden uzaklaştırılan Recep Demirtaş'ın evi 9 Ağustos'ta sivil giyimli 5 polis tarafından sabah saatlerinde basıldı.

Demirtaş'ın gözaltına alındığını 2 gün sonra sitenin güvenlik görevlisinden öğrenen aile, karakola gittiklerini ancak kendilerine bilgi verilmediğini söyledi.

AİLESİ GÖZALTINA ALINDIĞINI 2 GÜN SONRA ÖĞRENİYOR 

İHD'de gerçekleşen basın açıklamasına Demirtaş'ın ağabeyleri Fatih Demirtaş, Mehmet Demirtaş ve İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu'ndan Sebla Arcan katıldı.

Demirtaş'ın gözaltına alındığını 2 gün sonra sitenin güvenliğinden öğrendiğini söyleyen Fatih Demirtaş, "Öğrenir öğrenmez Esenyurt polis karakoluna gittik. Oradaki polisler biz almadık deyince bu sefer önce Vatan'a ardından da Gayrettepe karakollarına gittik. Fakat onlardan da 'bizde yok' cevabını aldık. Bunun üzerine tekrar Esenyurt karakoluna giderek kayıp başvurusunda bulunmak istediğimizi söyledik. Öyle söyleyince kayıp değil gözaltında olduğunu, TEM şubenin aldığını ve barodan avukat atandığını söylediler" diye süreci anlattı.

Ağabey Demirtaş, barodan avukat atandığını duyunca avukatla iletişime geçebilmek için önce İstanbul Barosu'nu ardından da Ankara Barosu'nu aradıklarını ancak herhangi bir avukat ataması yapılmadığını öğrendiklerini aktardı.

Ağabey Demirtaş, "Kardeşimin hayatından endişe duyuyoruz. Göstermeseler bile elimizde desinler. Annemle babama daha söyleyemedik bile. Ölü mü sağ mı bilmek istiyoruz" diye konuştu.

Demirtaş'ın evine yapılan baskın sırasında aramaya refakat eden site güvenliğinden edindikleri bilgileri aktaran ağabey Demirtaş, "Recep, baskının ardından avukatına ve ailesine haber vermek istemiş ancak polis "sonra ararsın" diyerek engellemiş. Güvenliğe bir tutanak imzalatmışlar ancak nüshasını da bırakmamışlar" dedi.

'15 TEMMUZ'DAN SONRA GERÇEK DARBE YAŞANDI'

Sitenin güvenlik kameralarından görüntüleri izlediklerini belirten ağabey yaşanan muammaları şöyle sıraladı, "5 sivil gelip 2 buçuk saat süren bir arama yapıyorlar. Ertesi günü Tokat'taki baba evine yine polislerce baskın yapılıyor. Bir sonraki gün de Ankara'dan geldiğini söyleyen ikinci bir ekip Recep'in Esenyurt'taki evine geliyor. Gözaltına alındığını öğrenince 'biz alacaktık' diyerek geri dönüyorlar."

2 çocuk babası olan Demirtaş'ın 12 yıldır öğretmenlik yaptığını ve darbeden hemen önce tayininin Van'a çıktığını söyleyen ağabey, "Eşi de öğretmendi o da açığa alındı. Devlet bizde yok diyor. Hastanelerde yok, hapishanelerde yok. Böyle bir durum aklımızın ucundan geçmezdi. 15 Temmuzdan sonra gerçek bir darbe olduğunu düşünüyoruz.

“Eğitimci bir insan nasıl darbe yapar? Çok farklı korkular içindeyiz. Hayvan bile olsa devlet, 'bunu alıp ahıra bağladık' demeli. Seri katil de olsa yerini söylemek zorunda. Herkesi empati yapmaya davet ediyorum" dedi.

İHD gözaltı komisyonundan Sebla Arcan da, "Kayıt dışı gözaltılar hukukun ortadan kalktığının ispatı" diyerek konunun takipçisi olacaklarınıı söyledi.

(Kaynak: Evrensel)