Boğaziçi Üniversitesi protestolarında tutuklanan öğrenciler için duvara yazı yazdıkları iddiasıyla gözaltına alınan beş öğrenci İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne getirildi.

Öğrencilere destek olmak amacıyla adliye önünde bekleyen öğrencileri dağıtan polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Öğrenci Kolektifleri, "Adliye çevresine yaklaşmak bile engelleniyor! Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın" çağrısı yaptı.

BOĞAZİÇİ AVUKATLARI: EVLER ARANDI, AİLELER TEHDİT EDİLDİ

Öte yandan Boğaziçi Avukat Koordinasyonu'ndan bugün yapılan açıklamada, çok sayıda öğrencinin evinin, polis olduklarını beyan eden kişilerce arandıkları ve ailelerin tehdit edildikleri iddia edildi.

Açıklamada şöyle denildi:

Boğaziçi Üniversitesi’ne 'kayyum rektör' atanması nedeniyle yaklaşık bir aydır sürdürülen barışçıl protesto gösterilerinde 500’ün üzerinde öğrenci gözaltına alınmış, 11 öğrenci tutuklanmış, çok sayıda ev hapsi ve adli kontrol kararları verilmiştir. Gözaltı işleminin kendisi de dahil olmak üzere, sürecin her aşaması öğrencilerin temel hak ve özgürlüklerinin ihlali, kolluk kuvvetlerinin suç niteliğindeki eylemleri ile geçmiştir. Ters kelepçe, gaz sıkma, saatlerce aç susuz bekletme, darp, kötü muamele, taciz vb. uygulamalara ek olarak dün itibarıyla çok sayıda öğrencinin aileleri polis olduğunu beyan eden kişiler tarafından telefonla aranarak, ailenin davranışına göre, “çocuğunuzun psikolojisini merak ettik” ten “çocuğunuzun geleceğini karartırız” a evrilen tehditkar konuşmalar yapılmıştır.

Kolluk kuvvetlerinin bu eylemi hem öğrencilere hem de ailelerine karşı “suç” teşkil etmektedir.

Kolluk kuvvetleri, reşit bireyler olan üniversite öğrencilerine karşı , Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerinin ve Anayasa’nın Özel hayatın Gizliliği başlıklı 20. Maddesinin ihlal ederek suç işlemektedirler.

Ailelere karşı ise “tehdit” suçunu işlemektedirler.

Biz Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katılan öğrencilerin avukatları olarak, kolluk kuvvetleri tarafından tehdit amaçlı aranan aileler ve öğrenciler adına ayrı ayrı suç duyurusunda bulunacağımızı, konunun takipçisi olacağımızı, hak ihlallerine karşı tüm yasal yollara başvuracağımızı kamuoyuna bildiririz.