6 yurttaşın 4 Haziran 1993 tarihinde Şırnak’ın Görümlü köyünde kaybedilişinin bugün yıl dönümü.

Katliamın yıldönümünde, yani 23 yıl sonra ise DBP yöneticisi Hurşit Külter’den 19 gündür haber alınamıyor.

Külter’in, o dönem 23. Jandarma Sınır Komutanlığı bugün ise tümen olarak hizmet gören komutanlıkta tutulduğu iddia ediliyor.

Görümlü Davası’nda aralarında askerlerin de bulunduğu tanıklar Görümlü’de kaybedilenlerin gözaltı emrini 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı Mete Sayar’ın verdiğini söylemişti.

Bugün, kendisinden tam 19 gündür haber alınamayan DBP Şırnak il yöneticisi Hurşit Külter’in de o dönem 23. Jandarma Sınır Komutanlığı olan bugün ise Tümen olarak hizmet gören 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’nda tutulduğu iddia ediliyor.

Dicle Haber Ajansı (DİHA), Hurşit Külter’in 3 Haziran’da 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’na görüldüğünü öne sürmüş ve 19 gündür haber alınamayan DBP yöneticisinin, Gümüştepe Özel Harekat Şube Müdürlüğü’nde 7 gün tutulduktan sonra Tümen Komutanlığı’nda görüldüğünü yazmıştı.

KARAR GAZETESİ’NDEKİ ‘ASKERİ KAYNAKLAR’ HABERİ

Külter’in 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’nda tutulduğuna dair Genelkurmay’dan herhangi bir açıklama gelmezken, Karar Gazetesi, dün geçtiği bir haberde “askeri kaynaklar” diyerek Külter’in gözaltında olmadığını öne sürdü.

İlgili haberde, askerin “itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı” savunulurken, “Tutuklanan veya gözaltına alınan şahısların Emniyetten alınıp Tümen K.lığına getirilmesi gibi bir uygulama da zaten söz konusu değildir” ifadesine yer verildi.

GÖZALTI, “BÖF” HESABINDAN DUYURULMUŞTU

Oysa; 27 Mayıs’ta “BÖF” adlı, özel harekatçılara ait olduğu düşünülen bir Twitter hesabından, Külter’in gözaltına alındığına dair  fotoğraflar paylaşılmış, daha sonra bu paylaşım geri çekilmişti.

Külter’in ise ailesine gönderdiği son mesajında etrafının sarıldığını ifade ettiği ve “Hakkınızı helal edin” dediği belirtilmişti.

TÜMEN KOMUTANLIĞI: GÖZALTINDA DEĞİL

Avukatların başvurusu üzerine Şırnak Emniyet Müdürlüğü, Külter’in gözaltında olmadığı yanıtını verirken; Şırnak Valiliği’nden de Külter’in gözaltında olmadığı yönünde bir açıklama yapılmıştı. Yine İHD’li avukatlara da 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı “Bu isimde birisi gözaltında değil” demişti.

BM VE AİHM’E BAŞVURU YAPILDI

Külter ailesinn İl Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet Savcılığı, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ve Valiliğe yaptıkları başvurularda, “Bu isimde bir gözaltı kaydı yok bizde” yanıtı verilmesi üzerine avukatlar önce Birleşmiş Milletler’e (BM) başvuru yapıldı.

İHD, Adalet Bakanı’na, İçişleri Bakanı’na, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı’na ve Şırnak Valisi’ne seslenerek; “DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter nerede?” diye sordu.

İHD, 3 Haziran’da Külter için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

* Görümlü Davası’nda dair ayrıntılı bilgiye buradan bakabilirsiniz. Yine davadaki tanık ifadelerine deburadan ulaşabilirsiniz.