Ayça Söylemez / Bianet

Yüksekovaçoban Nezir Tekçi, 18 yıl önce gözaltına alındı ve askerlerce öldürüldü. Bugün infaz edildiği noktada keşif yapıldı, insan kemiklerine ulaşıldı. Görgü tanığı asker, cesedin mayınla patlatıldığını anlattı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Aşağı Ölçek (Yekmal) köyünde çobanlık yapan Nezir Tekçi, Gelibolu Piyade Tugayı’na bağlı askerlerce 26 Nisan 1995’te gözaltına alındı. Kendisinden bir daha haber alınamadı.

Bugün Tekçi’nin askerlerce öldürüldüğü Köycük (Mûşan) köyünde keşif yapıldı.

Yüksekova Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Yunus Topuz başkanlığındaki keşif heyetinde bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, bianet’e konuştu.

Akbulut’un verdiği bilgiye göre, Tekçi'yle ilgili Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında yapılan keşif ve kazılarda, olay yerinde insan kemikleri, mermi kovanları ve kıyafet parçaları bulundu.

Tekçi’nin öldürüldüğü olayda bulunan, o dönem Gelibolu Piyade Tugayı’nda asker olan görgü tanığı Yunus Şahin, inceleme öncesinde olayın nasıl geliştiğini anlattı.

Ardından Nezir Tekçi ile birlikte gözaltına alınan daha sonra serbest bırakılan Köycük Köyü’nden Kemal Kırmızıtaş yaşadıklarını anlattı.

Akbulut, görgü tanıklarının anlatımlarını şöyle aktardı:

“Askerler Tekçi’yi araziye götürdükten sonra önce komutan bir el ateş ediyor sonra da askerlere vur emri veriyor. Tekçi infaz edildikten sonra cesedi mayınla patlatılıyor.”

Askerlere vur emri veren komutanın avukatı da bugün keşif heyetinde yer aldı.

Avukat Akbulut, bugün olay yerinde derin bir kazı yapılmadığını, zaten Tekçi’nin cenazesinin toprağa gömülmeden bırakıldığı için kazıya gerek duyulmadığını belirtti. Akbulut, o bölgede yaşayan köylülerin daha önce olay yerinde insana ait kafatasına da rastladıklarını aktardı.

NE OLMUŞTU?

1997’de Nezir Tekçi'nin babası Hamit Tekçi'nin başvurusu üzerine askeri savcılık soruşturma başlattı. Savcılık kısa sürede “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.

2010’da Yunus Şahin, askerlik yaptığı dönemde Tekçi'nin ölümüne tanık olduğunu söyledi, savcılığa ifade verdi. İfadesinde, PKK'ye düzenlenen operasyonda Nezir Tekçi'nin gözaltına alındığını öne sürdü.

Şahin'in iddiaları üzerine emri verdikleri iddia edilen emekli Albay Akın ile Yarbay Alkan hakkında Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava güvenlik nedeniyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı. Son duruşmada, başvurular üzerine olayın meydana geldiği yerde keşif kararı alındı ve Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı’na keşfe ilişkin yazı yazıldı.

Sanıklar, emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 82/1-b maddesi uyarınca “Canavarca bir his sevki ile veya işkence ve tazip ile kasten öldürmeden” yargılanıyor.

Bir sonraki duruşma Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5 Mart’ta görülecek.