Google, konuya yakın kaynaklara göre hükümetin yolsuzluk yaptığı iddialarının yer aldığı ses kayıtlarının YouTube'dan kaldırılması isteğini reddetti.

Son haftalarda, konuya yakın kaynakların söylediğine göre Türk yetkililer Google'dan YouTube'da yer alan bazı videolara ulaşımın engellenmesini istedi. Ancak yolsuzluk iddiaları ulusal bir skandala dönüşürken, Google kanunen uygun olmadığı gerekçesiyle bu istekleri reddetti.

The Wall Street Journal'da yer alan habere göre Google'ın videoları kaldırmaması, Perşembe gecesi Twitter'a erişimi engellemesinin ardından Türkiye'nin YouTube'u da yasaklayabileceği beklentisini doğurdu. Her iki site de Başbakan Erdoğan hakkındaki yolsuzluk iddialarının yayınladığı kanallar oldu ve Başbakan tarafından kapatılmakla tehdit edildi.

Google'daki bazı yetkililer Twitter'a erişimin engellenmesinin ardından YouTube'un hemen kapatabileceğinden korkuyor. Yetkililerden biri, "Yakın bir tehdit hissediyoruz," dedi.

Bahsi geçen videolardan birinde Başbakan olduğu iddia edilen kişi, oğluna paraları "sıfırlamasını" söylüyor. Başbakan Erdoğan, milyonlarca kez seyredilen videoların montaj olduğunu ve amacın hükümeti devirmek olan bir komplonun parçası olduğunu söyledi.

Google genellikle yöneticilerine göre makul olmayan internetten içerik kaldırma isteklerine karşı çıkıyor. Google'ın sözcüsü "Dünya çapında özgür ve açık bir Internet'i destekliyoruz ve bu nerede tehdit edilirse endişeleniyoruz," dedi.

Twitter'ın kapatılması ülke içinde ve dışında bir kınama dalgasına yol açtı. Muhalefet, olayı diktatörlük olarak yorumladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter'dan yazdığ mesaj da "Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez," dedi.

YouTube daha önce Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret eden videolar gerekçesiyle 2007'den 2010'a kadar kapalı kalmıştı.