Hz. Muhammed’e hakaret ettiği gerekçesiyle Müslüman dünyasında büyük öfkeye neden olan videoya yönelik protestolar, Salı günü Libya’nın Bingazi kentindeki ABD elçiliğine düzenlenen ve Büyükelçi Christopher Stevens ile üç personelin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından artmıştı. 

Arama motoru devi Google, bugün yaptığı açıklamada Beyaz Saray’ın talebini reddederken, “Çarşamba günkü olayların ardından Mısır ve Libya’da, daha sonra Hindistan ve Endonezya’da videoya erişimi bloke edildiğini” açıkladı. 

Google, “politik baskılara boyun eğmek yerine yerel yasalarla ve şirket kurallarıyla uyumu gözden geçirilerek videonun kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verileceğini” belirtti. Müslümanların Masumiyeti adlı filmin fragmanına, Türkiye’den hala erişilebiliyor.

“VİDEO KURALLARIMIZA UYGUN”
Beyaz Saray, dün Google’la temasa geçerek, videonun yayım şartlarıyla uyumlu olup olmadığının gözden geçirilmesini istemişti. Google, Libya ve Mısır’da yaşanan büyük protestoların yaşandığı Çarşamba günü videonun site kurallarıyla uyumlu olduğunu belirtmişti.

 ABD’li yetkililer, bugün filmin yapımcısı olduğu bilinen 55 yaşındaki Mısırlı Kıpti Hıristiyan Nakoula Basseley Nakoula’yı California eyaletinde sorgulamaya başladı. 2010 yılında dolandırıcılıktan hüküm giyen Nakoula’nın tutukluluk şartlarını bozduğu şüphesiyle sorgulanacağını ifade edildi.(ntv)