Göç Platformu, Diyarbakır’ın Sur ilçesi başta olmak üzere bölge il ve ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlalleri ve "acele kamulaştırma" kararlarına ilişkin Diyarbakır’daki Göç-Der binasında basın toplantısı düzenledi.

55 BİN KİŞİ GÖÇE ZORLANIYOR

Toplantıda konuşan Amed Göç-Der Eşbaşkanı Fatma Esmer, savaşla birlikte yaşama hakkı ihlalleri başta olmak üzere barınmadan sağlığa kadar birçok hak ihlalinin yaşandığını ve bu süreçte yüz binlerce insanın yasaklar nedeniyle göç etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Esmer, bu merkezlerden biri olan Sur’a dair Bakanlar Kurulu tarafından alınan "acele kamulaştırma" kararı ile birlikte ise 55 bin insanın Sur'a geri dönmesinin önüne geçildiğini kaydetti.

İTİRAZLARIN ÖNÜ KAPATILIYOR

Alınan kararla ilgili itiraz sürecinin de önünün kapatılmak istendiğini söyleyen Esmer, "Riskli alan ilanları, kamulaştırma süreçleri ve beraberindeki kentsel dönüşüm politikalarının 'kentlerin soylulaştırma' hamleleri olduğu, bu projelerin söz konusu alanlarda yaşanan kişileri kültürel alanlarından kopararak yoksullukla baş başa bıraktığı benzer politikalar üzerinden bilinmektedir" dedi.

ÜÇÜNCÜ ZORUNLU GÖÇ

Sur'da yaşayanların çoğunlukla 90'lı yıllarda yaşanan zorunlu göç dalgasıyla yerlerinden edilen aileler olduğuna dikkat çeken Esmer, şunları söyledi:

"Sur'da daha önce de rant amaçlı yapılan kamulaştırma ile Alipaşa, Lalebey, Cevatpaşa ve Fatihpaşa mahallerinden çok sayıda aile göç etmek zorunda kalmıştır. Gittikleri yerlerde eski yaşam alanlarına benzer ekonomik ve kültürel özellikler taşıyan alanlara yerleşmişlerdir. Sur halkının üçüncü bir zorunlu göç tehdidiyle karşı karşıya kalmıştır."

UNESCO'NUN TESCİLİ VAR AMA KAMULAŞTIRMA SÖZ KONUSU

Yine Sur'un 6-7 bin yıllık tarihi geçmişi ile UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak tescillenmiş olduğunu hatırlatan Esmer, alınan kararla ilçedeki cami, kilise gibi anıtsal yapıların da kamulaştırmaya dahil edildiğini söyledi.

İTİRAZ İÇİN ÇAĞRI

Sur için alınan bu karara ilişkin itiraz süresinin 21 Nisan tarihine kadar devam ettiğini dile getire Esmer, Sur sakinlerinden eski belediye binasında kurulan hukuk masasına başvurmalarını istedi.

Hali hazırda devam eden 'sokağa çıkma yasakları'nın bir an önce son bulması ve yaşanan hak ihlallerinin bağımsız heyetlerce tespit edilmesi gerektiğini de söyleyen Esmer, konuya duyarlı tüm sivil toplum örgütlerini ve uluslararası kuruluşları acil eyleme çağırdı.