Ergenekon, Balyoz, Zirve Yayınevi, KCK, Erzincan ve Turgut Özal’ın zehirlenerek öldürülmesi gibi davalarda binlerce kişinin yargılanarak cezaevine girmesine yol açan ‘gizli tanık’lar hakkında soruşturma başlatıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişleri bu kişilerin nasıl gizli tanık olduklarını ve bağlantılarını araştırırken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da, TSK’ya kumpas ve sahte delillerle dava açılmasına yönelik iddiaları araştırıyor. Tanık Koruma Kanunu kapsamında 105 tanık, 168 tanık yakını olmak üzere 273 kişi için koruma uygulanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişleri, Fethullah Gülen Grubu'na yönelik soruşturma kapsamında gizli tanık dosyalarını raftan indirdi. Geriye dönük yürütülen soruşturmada, kişilerin nasıl gizli tanık yapıldığı, kimlerle bağlantılı oldukları, tanıklık yapmaları için birilerinden talimat alıp almadıkları, şantaj yapılarak tanıklık yapmaya zorlanıp zorlanmadıkları, haklarında tanıklık yaptıkları kişilerle ilgili ne söylemeleri gerektiğinin önceden belirlenip belirlenmediği sorularına yanıt aranıyor. TSK’ya yönelik ‘kumpas’ ve sahte delillerle dava açıldığı iddialarıyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma yürütüyor.