Son hukuk skandalıyla sık sık tartışma konusu olan ‘gizli tanıklar’a devletin bir de ödenek verdiği ortaya çıktı. KCK davalarının “gizli tanıklar” aracılığı ile para karşılığında manipüle edildiği iddia edildi. Bu iddia bir ‘yanlışlık’ sonucu resmi tutanağa işlenen ifadeye dayanıyor.

 

Tatvan KCK Davası iddianamesinin omurgasını oluşturan DERMAN adlı gizli tanığa devlet bütçesinden para verildiği ortaya çıktı.

 

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde 2 yıla yakın bir süredir 18’i tutuklu, 35 sanıkla devam eden Tatvan KCK davasında dinlenen gizli tanığa ilişkin skandal bir gelişme yaşandı. “DERMAN” adlı gizli tanığın mahkemede 14 Eylül 2012 tarihi itibariyle verdiği ifade tutanağında, harcadığı “emek” ve “mesai” göz önünde bulundurularak kendisine 500 TL ödeme yapıldığı ortaya çıktı.

 

Kamuoyunun çakıl, kum, demirin ‘silah ve mühimmat’, okey oynamanın da ‘örgüt toplantısı’ olarak değerlendirildiği Tatvan KCK Davası iddianamesinin omurgasını oluşturan DERMAN adlı gizli tanığa verilen paranın kaynağı da duruşma tutanağında yer aldı.

 

Adalet Bakanlığı tarafından 5 Temmuz 2008 tarihinde uygulamaya sokulan “Gizli Tanıklık” uygulaması başta KCK olmak üzere birçok büyük davada sıklıkla Emniyet ve yargılama heyetinin ifadelerine başvurduğu gizli tanıklara genel bütçeden para aktarıldığı ortaya çıktı.

 

25 Eylül günü 4’üncüsü görülen ve 4 kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı Bitlis-Tatvan KCK duruşmasından 10 gün önce DERMAN adlı gizli tanık, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ifade verdi.

 

ANF’nin ulaştığı tutanakta Hakkari’de görev yapan, sicil numarası ve banka hesap numarası da açık bir şekilde verilen bir polis memuru aracılığıyla Gizli Tanık Derman’a para verilmesi kararlaştırıldığı belirtiliyor.

 

Gizli Tanığın 14 Eylül tarihinde verdiği ifadenin sonunda yanlışlıkla yazıldığı ya da unutulduğu tahmin edilen ödeme emr şu şekilde yer alıyor: “Tanığın sarf ettiği emek ve mesai gözetilerek 500,00 TL ücret takdirine, bu konuda sarf kararı tanzimi ile yapılacak ödemenin “DERMAN” adlı gizli tanığa ödenmek üzere Hakkari Emniyet Müdürlüğünde görevli 135633 Sicil No’lu polis memurunun Garanti Bankası 04894554333047956 kart No’lu veya 23852873 müşteri No’lu hesabına ödenmesine…”

 

Tatvan’daki bir gizli tanığa, Hakkari’deki bir banka hesabı üzerinden ödeme yapılması dikkat çekerken, diğer gizli tanıkların da benzer şekilde para karşılığında kullandıkları şüphesi oluştu.