Giresun Halkevi’nin köylülerle beraber yapmayı planladığı etkinliğin yasaklanma hikayesini, kaymakamlığa bildirim sürecini işleten Halkevleri üyesi Emrullah Kabacaoğlu Sendika.org'a anlattı. Kabacaoğlu, tiyatro etkinliği ile ilgili karar sürecini şöyle anlattı:

Bizim köyümüz rakım olarak yüksek bir köy, henüz tiyatro ile tanışmamış insanlar var. Fındık sezonu yaklaşıyor. Yorucu geçecek bir sezonun öncesinde köyüm olan Halkalı’da neler yapabileceğimizi düşünürken köylülerle tiyatro gösterimi yapabileceğimizi konuştuk."

Tiyatro gösterimi için Giresun Halkevi’nin harekete geçtiğini söyleyen Kabacaoğlu, etkinlik için köylülerle 13 Temmuz tarihine karar kılındığını belirtti. Üniversitelilerden oluşan KOTA adlı tiyatro topluluğu gösterim için çalışmalara başladı.

Ancak kaymakamlığa tiyatro tarihinin bildirilmesi ile garip bir izin süreci başladı. Başvuruyu yapan Kabacaoğlu süreci şöyle anlatıyor:

"Tiyatro oyununun metni ile kaymakamlığa bilgilendirme için başvurduğumda yazı işlerinden oynatılamaz kararı gerekçe sunulmadan elimize verildi. O gün köylüler olarak kaymakam ile görüşerek derdimizi anlattık. Ve vermesi gereken izini aldık. Sonrasında köylüler olarak tiyatronun duyurusuna ve hazırlıklarına başladık. Bir hafta boyunca Halkalı ve civar köylerde duyurduk. Bu süreçte tiyatro hazırlıklarını dayanışmayla yürütüyorduk. Köyden bir tane inşaat ustası arkadaşımız sahneyle, elektrikçi arkadaşımız ışıkla ilgileniyordu. Oyuna dört gün kala kaymakam köye gelerek tiyatronun oynatılamayacağını, valilik tarafından engellendiğini söyledi. Valilikle görüşmeye gittiğimizde tiyatro gösteriminin yasaklanmasına dair herhangi bir gerekçe sunulmadı."

'AZİZ NESİN BU ÜLKENİN DEĞERİDİR'

HDP Milletvekili Oya Ersoy, TBMM’de yaptığı konuşmada, yasaklamayı gündeme getirerek “Aziz Nesin bu ülkenin değeridir ve onun tiyatro oyununu denetlemek hiçbir Kaymakamın haddine değildir” dedi.

Halkalı ve civar köy sakinleri tiyatronun engellenmesi ile ilgili yetkililerden bir açıklama bekliyor.

Kaynak: Sendika.org