Gezici Araştırma Şirketi, 24 Haziran’da gerçekleşmesi planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yaptığı anketi yayınladı.

Ankette ilk tur ve ikinci tura kalınması halinde adayların oy oranları ölçüldü.

Gezici Araştırma Şirketi’nin son anketine göre 24 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda hiçbir aday yüzde 50’yi geçemiyor.

Ankete göre seçmenin yüzde 72’si yarışın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında geçeceğine inanıyor.

Sözcü’den Veli Toprak‘ın haberine göre, Gezici Araştırma, 14-15 Nisan ta­rihleri arasında 21 ilde 3864 kişiyle görüşerek siyasi durum anketi yaptı. Ankete göre olası Cumhurbaşkanı adaylarından kimi destekleyecekleri sorulduğunda seçmenlerin şöyle bir dağılımı oluyor:

* Tayyip Erdoğan 43.5,

* Me­ral Akşener 18.6,

* Ahmet Türk 11.1,

* Kemal Kılıçdaroğlu 9.7,

* İlker Başbuğ 9.5,

* Abdullah Gül 5.3,

* Temel Karamollaoğlu 1.5,

* İlhan Kesici 0.5,

* Yılmaz Büyükerşen 0.4.

İKİNCİ TUR ANKETİ

İkinci tura kalması halinde Erdoğan-Akşener yarışında tablo şöyle:

* Erdoğan 45.6,

* Akşener 41.8,

* Kararsız 12.6

GÜL-ERDOĞAN SORUSU

Aynı yarış Abdullah Gül ile Er­doğan arasında olunca

* Erdoğan 42.8,

* Gül 23.5

* Kararsız 33.7 çıkıyor. Gül-Erdoğan yarışında Erdoğan’ın oyu düşerken, kararsızlar artıyor.

‘HANGİ PARTİYE OY VERECEKSİNİZ?’

Seçimde hangi partiye oy vereceksiniz sorusuna

*AK Parti 45.8,

* CHP 19.7,

* MHP 7,

* İYİ Parti 16.3,

* HDP 9.7,

* SP 0.8 cevabı verildi.

İTTİFAK ORANLARI

Ankete göre Cumhur ittifakında AK Parti-MHP oyları yüzde 49.9, CHP 18.9, İYİ Parti 17.8, HDP 10.5 oluyor. ‘Merkez sağ’ ittifakı oluşturulursa tablo şöyle değişiyor: AK Parti-MHP 48.2, İyi Parti-SP-DP-ANAP 23.4, CHP 18.9, HDP 9.5.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici, şunları söyledi:

“Ekmeleddin İhsanoğlu aday gösterilince yüzde 26 seçmen sandığa gitmedi, bu seçmenin yüzde 78’i CHP’li idi. Buna benzer hata olursa sandığa gitmeme oranı yüzde 22’yi bulabilir. CHP en güçlü, kuvvetli adayını göstermeli. Öz CHP’li birini aday yapmalı. Kemal Kılıç­daroğlu’nun kendisi veya İlker Başbuğ profilindeki bir aday sandığa katılımı artırır, seçimlerin ikinci tura kalmasını garantiler.

2007-2009 sürecinde merkez sağ oylar AK Parti-CHP ve MHP arasında paylaşıldı. Emaneten giden bu oyların İYİ Parti’ye geldiği görülüyor. AK Parti’nin yüzde 15-17 arasında sadık olmayan, kendini AK Parti’ye ait hissetmeyen seçmeni var. Bunların kopma ihtimali yüksek.

SAADET ETKİN HALE GELDİ

Saadet Partisi’nin oyu yüzde 1-2 olmasına rağmen Temel Karamollaoğlu’ndan dolayı etkin hale geldi. AK Parti içindeki yüzde 7-9’luk seçmen kitlesini düşünmeye itiyor. SP, İYİ Parti ve DP birlikte hareket ederse AK Parti’den yüzde 5 puan gelebilir. Barajı geçemediği için SP’ye bu oylar gelmiyor.”

Kaynak: Sözcü

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM'de 23 Nisan oturumunda yaşanan tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Binali Yıldırım, "Her şeyi hoş görebilirim yalan tahammül edemem" dedi.

ABDULLAH GÜL AÇIKLAMASI

Başbakan Yıldırım, Abdullah Gül'ün aday olacağı iddialarının sorulması üzerine, "Bunu Abdullah Bey'e sormak daha doğru olur" dedi .

CHP'Lİ ÖZEL: YILDIRIM, 15 TEMMUZ'DA GECEYİ ILGAZ TÜNELİ'NDE GEÇİRDİ

23 Nisan oturumunda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, darbe girişimi gecesi Meclis'te hep beraber direndiklerini ifade ederek, "Başbakan Binali Yıldırım Tuzla’ya bırakılmış, tanklar ediyor diye evinden alınmış, bilinmeyen bir yere doğru yola çıkmış, Ilgaz tüneline saklanmış, Jandarma çakarlarının görülmesinden sonra geceyi Ilgaz tünelinde geçirmiştir" deyip, sözlerine şöyle devam etmişti:

"İstanbul Emniyet Müdürü, bugünkü genel başkanların defalarca kendisini aradığını söylemiş, darbeciler ayrıldıktan sonra inişe karar vermiş. Hangarda çıkan 4 saat hala izaha muhtaçtır."

BAŞBAKAN SÖZ ALDI

Yaşanan tartışmalar sonrası Başbakan Binali Yıldırım, kendisi hakkında söylenenlere yanıt vermek için söz almış ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 98'inci yıl dönümünde Meclis'e daha yakışır bir toplantı yapılmasını arzu ettiğini ifade ederek, "O gecenin gerçeği şudur. O gece, tanklar senin genel başkanına yol verirken, başbakanı uçaklara bu alçakları vurun demiştir" ifadesini kullanmıştı.

Yıldırım'ın bu sırada gözlerinin dolduğu görülmüştü.

CHP’DEN İYİ PARTİ’YE 15 VEKİLİN GEÇMESİ

Başbakan Yıldırım, CHP´den istifa ederek İYİ Parti'ye geçen 15 milletvekilinin, bunu demokrasi adına yaptıklarını söylemesinin hatırlatılması üzerine de "Yersen" ifadesini kullandı.

Yıldırım, "Yeni sistemle birçok şeyin sonu, birçok şeyin ilki olacak" dedi. "Neler değişecek?" sorusunu "Hiçbir şeyin sonu yok, hayat devam ediyor. Sistem değişir ama dünya dönmeye devam eder" diye yanıtladı.

BAHÇELİ'YE MERAL AKŞENER SORUSU

Resepsiyonda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in cumhurbaşkanlığı adaylığı soruldu.

Bahçeli, "Bunu bize sormayın bizim adayımız belli" dedi.

Meclis'te bugün yaşanan gerilim için ise Devlet Bahçeli, "CHP gerilim yaratmak için gelmiş, 15 vekilden vazgeçenler 10 dakika niye sabredemiyor" ifadesini kullandı.