Taksim Gezi Parkı'nda BDP İstanbul milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel ve HDK'lı İstanbul Milletvekili Levent Tüzel tarafından tarafından düzenlenecek olan iftar öncesinde polis parkı kapatmış ve girişleri engellemişti.

Gezi Parkı’nda iftar yapmak isteyen yurttaşları engelleyen polis ekiplerini, vekiller oturma eylemi yaparak protesto ettiler.

Gezi Parkı'nda iftar açmak istediklerini söyleyen milletvekillerine de polis izin vermedi. Gezi Parkı'na giremeyen milletvekilleri belediyenin hazırladığı iftar masalarına oturmak istediler. Polisin buna da izin vermemesi üzerine Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel oturma eylemi yaptılar. Milletvekilleri ile birlikte bir grup da oturma eylemine destek verdiler. Polis, oturma eylemi yapan milletvekillerini ve diğer eylemcileri çember içine aldı. Milletvekillerinin oturma eylemi devam ederken bir açıklama yapan Sebahat Tuncel, “İnsanlar burada sadece iftarını açacaktı. Hepsi bu kadar. Yaşanan bu durumu kınıyorum.” şeklinde konuştu.

Grup daha sonra istiklal Caddesi üzerinde 'yeryüzü sofrası' kurdu.

Burada bir konuşma yapan Levent Tüzel, yasaklama kararını eleştirerek bunun keyfi kanuni açıklaması olmayan bir yasaklama olduğunu söyledi. Emniyetin de siyasi bir karar olduğunu açıkladığını kaydeden Tüzel, "Ramazanın ilk gününde olduğu gibi İstiklal'de, yeryüzü sofrasındayız" dedi. Dünya halklarının barış, eşitlik, özgürlük ve demokrasi istediklerini dile getiren Tüzel "Belediye çadırlarında kukla oynatır gibi yalanlarla bir ülke yönetilemez" şeklinde konuştu. Tüzel yeryüzü sofrasını işaret ederek "Adalet ve vicdan burada" dedi. Tüzel alanların ve meydanların ezilenlere açılmasını istedi.

İhsan Eliaçık ise yeryüzü sofrasında herkesin eşitlendiğini belirtti. "Burada sponsor yok" diyen Eliaçık, herkesin evinden getirdiği yiyecekleri kardeşçe paylaştığına işaret etti. Bunun aynı zamnada siyasal ve toplumsal bir mesaj olduğunu vurgulayan Eliaçık, bir ülkenn bir kişi tarafından yönetilemeyeceğine işaret ederek herkesin yönetime katılması gerektiğini belirtti.

Ezanın okunması ile birlikte oruç açıldı. Halk sık sık "Polis boş durma eylemciye çay getir", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Hepimiz Ali'yiz öldürmekle bitmeyiz" sloganları attı.

İftarın ardından sofra toplanırken, İstiklal Caddesi girişinde polis ablukası sürüyor. (AJANSLAR)