Dünya Barış günü eylemleri nedeniyle Taksim Gezi parkı vatandaşlara kapatıldı.

1 Eylül Dünya Barış günü nedeniyle yapılması planlanan insan zinciri eylemi öncesi polis Taksim'de yoğun güvenlik önlemi aldı. Saat 13'te başlayacak etkinlik öncesi Polis ekipleri güvenlik gerekçesiyle Gezi Parkı'nı vatandaşların girişine kapattı.

Sabah saatlerinden itibaren Taksim ve çevresine çok sayıda polis kaydırıldı. Taksim'e çıkan bütün yollar ve metro çıkışı ablukaya alındı.



Bu arada kendilerine 'Direnç-iz' adını veren bir grup sanatçı, yapılması planlanan 'Barış İçin El Ele' eyleminin resmini yapmak için, Gezi Parkı girişine geldi. Burada resim yapmak için hazırlıklarını sürdüren grup, polis tarafından parktan çıkartıldı.

Polis yetkilileri güvenlik amacıyla parkta toplanmalara izin verilmeyeceğini ve bir süre yayalara kapatılacağını söyledi.

İNSAN ZİNCİRİ EYLEMİNE MÜDAHALE

Saat 13.00 sıralarında bir grup, İstiklal Caddesi'nden başlayarak Cumhuriyet Anıtı'na doğru ele ele tutuştu. Polis, eylemcilerin önüne set çekerek insan zinciri oluşturmalarını önledi. Polis daha sonra kalkanlarla grubu iterek Sıra Selviler Caddesi'ne doğru uzaklaştırdı. Grup "Barışa barışa kazanacağız", "Her yer Taksim" sloganları attı.

Polisin gruba müdahalesi sırasında arada kalan basın mensupları, tepki gösterince, polis ile basın mensupları kısa süreli gerginlik yaşandı.

KADIKÖY'DE MİTİNG HAZIRLIĞI

Kadıköy'de saat 15.00'da başlayacak miting için ise son hazırlıklar tamamlandı.

Kadıköy meydanının trafiğe kapatılması nedeniyle vatandaşlar, Tıbbiye Caddesinde inerek Kadıköy meydana yürüyerek ulaştılar. Polis ekipleri mitingin düzenleneceği alanda geniş çaplı güvenlik önlemi aldı.Miting alanı polşis barikatlarıyla çevrilerek arama noktaları oluşturuldu. Bomba imha ekipleri arama köpeklerini kullanarak miting alanında arama yaptı. İtfaiye ekipelrinde tedbir amaçlı meydanda bekledi. Aramaların bitmesinin ardından mitinge alanlar alana alınacak.

İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURULACAK

İstanbul 'da Gezi Parkı direnişi ve sonrasında kurulan park forumları, bugün için "herkesi; barış ve huzur içinde bir arada yaşadığımız, şiddet , zulüm ve baskının olmadığı özgür bir dünya için" el ele vermeye çağırmıştı.

Barış İçin El Ele Forumlararası Çalışma Grubu, yayınladığı çağrı metninde; “Bizlere dayatılan hiçbir ayrımcılığı kabul etmiyor, mahallemizden başlayarak tüm Türkiye 'de, sağımızda solumuzda kim varsa, inancına, diline, ırkına ve cinsiyetine bakmadan elini tutuyoruz.” ifadesiyle, "herkesi; annesi, kardeşi, komşusu, dostları ile birlikte, barış için kenetlenmeye" davet etmişti.