AK Parti, Genel Kurul’da “Torba Yasa Teklifi” görüşülürken Gezi olaylarını destekleyen TMMOB’nin yetki ve gelirlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrini öngören bir son dakika önergesi verdi.

AK Parti Meclis'te gece yarısı torba kanuna meslek odalarının vize ve onay yetkilerini kaldıracak bir önerge verdi. AK Parti İmar Kanunu 8 maddeye meslek odalarının vize ve onay yetkisini kaldıran ekleme için oylama yaptı ve oy çokluğuyla kabul etti. Bu önerge Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ni fiilen bitirecek ve tüm yetkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçmiş olacak.

TBMM Genel Kurulu’nda, Taksim Gezi Parkı eylemlerini destekleyen ve göstericilere sahip çıkan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) “harita, plan, etüt ve projelerine” belli parasal bedel karşılığında verdiği vize yetkisi son dakika önergesiyle elinden alındı. TMMOB’u ayakta tutan gelir ve yetkilerin alınmasına sert tepki gösteren CHP, hükümeti suçlayarak, “Gezi’nin intikamını alıyorsunuz” dedi.

Birçok yöneticisinin gözaltına alındığı, Gezi eylemleri boyunca sık sık bağlı odalarının basıldığı TMMOB, bu kez bir gece operasyonu ile tüm yetkileri elinden alındı. 

TMMOB'DAN BASIN TOPLANTISI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı odalar, meslek odalarının yetkilerini ortadan kaldıran yasaya karşı ve gözaltına alınan üyelerinin serbest bırakılması için basın toplantısı düzenledi.

Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde düzenlenen toplantıda ortak yapılan basın açıklamasında gözaltına alınan Taksim Dayanışması birleşenlerinden olan oda temsilcilerinin serbest bırakılması istendi.

"Torba Kanun"da dün geceyarısı AKP'nin isteğiyle geçen önergede TMMOB'un plan ve projelerde vize ve onay yetkisi kaldırılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredildi.
Önergeye göre, harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabi tutulamayacak, tutulması istenemeyecek.

"PROJELER MESLEKİ DENETİMDEN ÇIKARTILIYOR"

Toplantıda, yasaya göre, odaların denetiminden çıkan projelerin bilimsel değerlendirmeler yerine Çevre ve Şehiriclik Bakanlığı'na bağlı estetik kurulunda değerlendirmeye alınarak kabul edileceği belirtildi.

Mimar, mühendislerin mesleklerini sürdürmeleri için mesleki sicillerini oda kaydında tutmaları gerekiyor, bu yetki de bakanlığa devrediliyor.

Tüm yetkilerin antidemokratik ve merkezci bir yaklaşımla bakanlıkta toplanmasının uluslararası meslek ölçütleri açısından da uygun olmadığı belirtildi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURULACAK

Bu yılın başında da torba yasa ile TMMOB yasası değiştirilmek istenmiş ancak TMMOB'un kampanyası neticesinden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile yapılan görüşmeler sonucu tasarı geri çekilmişti.

"HEM ODALARIN HEM DE ÜYELERİN YETKİLERİ ALINIYOR"

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, yasanın hem odaları hem de üyelerin yetkilerini elinden aldığını vurguladı.

"Mimarların müellif hakkı ellerinden alınıyor. Mesela tescilli bir bina, ya da meydan düzenlemesinde değişiklik yapılmak istendiğinde artık o projenin mimarına sorulmayacak. Binaların kimliğini ve şehircilik planlarını yok ederek tadilat yapabilecekler. Yani her yeri sahte Selçuklu mimarisine çevirebilirler. Bu yasa faşist rejimin mekansal anlayışının bir tezahürüdür."

Ortak açıklamadaki imzalar:

Bilgisayar Mühendisleri Odası İstanbul Temsilciliği, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Fizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İç Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Metalürji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi.

(Bianet, Vatan)