Ankara Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nden, Başkent’teki hastanelere gönderilen formda, ‘biber gazı, yanık, travma’ gibi şikayetlerle sağlık kuruşlarına başvuran yaralıların isimleriyle birlikte ‘ayrı bir forma kaydedilmesi’ istendi.

Milliyet gazetesinden Meriç Tafolar’ın haberine göre Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB), biber gazı yüzünden hastanelere başvuranların kişisel bilgilerinin polisle paylaşılmak için normal kayıttan farklı bir forma kaydedildiği iddiasını Bakanlığa sordu.

(TTB), Sağlık Bakanlığı’na yapılan yazılı başvuruda, sağlık kuruluşlarına müracaat edenlerden, alanlarda yaşanan eylemlerdeki polis müdahalesine bağlı olarak yarananlara ilişkin ayrı bir kayıt tutulduğu belirtilerek şöyle denildi:

‘FARKLI FORM DOLDURTULUYOR’

“Ankara Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından hastanelere gönderilen bir yazıyla, sağlık tesislerine başvuran hastalardan biber gazı, yanık, travma gibi şikayetlerle başvuranların ayrı bir forma kaydedilmesini istediği anlaşılmıştır. Söz konusu form incelendiğinde hastaya ilişkin tıbbi bilgilerin yanı sıra isminin de kaydedilmesine ilişkin alan açıldığı görülmektedir. Ayrıca, söz konusu formun sağlık tesisleri tarafından polisle paylaşıldığına ilişkin genel bir kanı bulunmaktadır. Hastanın isim bilgisi de istenmek suretiyle ayrı bir kayda tabi tutulması, zaten ağır bir polis müdahalesi sonucunda yaralanmış kişilerin yeni bir baskıyla karşılaşma riski sebebiyle tıbbi yardım almamalarına yol açmaktadır.

‘BU İNSAN HAKKI İHLALİ’

Bu durum Dünya Sağlık Örgütü Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali niteliğindedir. Sonuç olarak, durumun ivedilikle gözden geçirilmesiyle söz konusu formdan hastanın ismiyle ilgili sütunun çıkartılmasını, hasta bilgilerinin rızaları dışında hiç kimseyle paylaşılmamasını ve bu tutumun en geniş biçimde duyurulmasını sağlamak üzere değerlendirmelerinizin birliğimizle de paylaşılmasını bekleriz.”