Gezi’de yaralananlar ve hayatlarını kaybedenlerin aileleri Gezi Şehit ve Gazileri Platformu’nda bir araya geldi. Platformun kuruluşu bugün İstanbul Barosu’nda yapılan bir toplantıyla duyuruldu.

Gezi'de öldürülenlerin ve 200'ü aşkın gündür yoğun bakımda olan Berkin Elvan'ın fotoğraflarının asıldığı toplantıda Türk Tabipler Birliği Başkanı Özdemir Aktan, Çağdaş Hukukçular Derneği’nden (ÇHD) Avukat İlknur Alcan, Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Gezi'de TOMA'dan sıkılan su sonucu kaburgaları kırılan Beycan Taşkıran ile plastik merminin isabet etmesiyle gözünden yaralanan Volkan Kesanbilici konuşma yaptı.

Toplantıya Gezi’de yaralananlar, Gezi'de hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın kardeşi Muharrem Ayvalıtaş , Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Aykut Erdoğdu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Özdemir Aktan, siyasi parti temsilcileri, siyasi örgütler, Gezi tutuklularının aileleri, hukukçular ve insan hakları savunucularının da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. Çok sayıda kişi ve kurum da dayanışma mesajlarını iletti.

PLATFORMUN AMAÇLARI

Kesanbilici platformun temel mücadele başlıklarını şöyle sıraladı:

Gezi şehidi ailelerinin, gezi gazilerinin ve polis şiddeti sonucu yaralanan herkesin başlattıkları hukuki süreçte birlikte hareket etmek

Gaz bombası ve plastik mermi kullanımının yasaklanması için mücadele etmek

Polislere insanları öldürme yetkisi tanıyan Polis Vazife Sılahiyetleri Kanunu (PVSK)'nun kaldırılması için mücade etmek.
Gezi süreci ve sonrasında da görüldüğü üzere keyfi şekilde, gizlilik kararlarıyla yapılan tutuklamaların kaynağı olan ve ağır hapis cezaları verme konusunda sınırsız yetkisi olan Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM'ler) ve Terörle Mücadele

Kanunu'nun (TMK'nın) kaldırılması için mücadele etmek.

Yeniden gelişecek toplumsal bir ayağa kalkışta yaralıların tıbbi ve hukuki sürecinde destek olmayı sağlayacak bir dayanışma ağının oluşturulmasını da amaçlıyoruz.

“Gezi ruhuna uygun olarak platformumuza destek olmak isteyen herkese, her gruba kapımız açık. Ancak yaklaşmakta olan yerel seçimler sürecinde bu durumun seçim kampanyasına dönüştürülmesini kesinlikle reddediyoruz. Tüm Gezi dostlarını, sosyalist, devrimci, yurtsever ve demokratik kamuoyunu, demokratik kitle örgütlerini, meslek örgütleri ve sendikaları, halklarımızı bu süreçte de birlikte hareket etmeye ‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’ demeye çağırıyoruz.”

HEKİMLER VE AVUKATLARIN GÖZÜNDEN GEZİ

Aktan Gezi ve sonrasındaki sağlık ve sağlık emekçilerinin durumlarına ilişkin bilgi verirken ÇHD'li Avukat İlknur Alcan hukuki süreç hakkında konuştu.

Aktan Gezi döneminde gönüllü hekimlerin ve sağlık emekçilerinin insanlara yardımcı olduğunu, son torba yasada böylesi bir durumda hekimlerin yardımcı olmasını engelleyen yasa maddesinin onaylandığını anlattı. Bu yasanın tıp ve etik kurallara uymadığını ve dünyada da tepki çektiğini belirten Aktan, “Hekimleri bağlayan tek madde evrensel tıp kurallarıdır. Bundan sonra da sağlık emekçileri ve hekimler hastaların yardıma ihtiyacı olduğunda yanlarında olmaya devam edecek” dedi.

Avukat Alkan, Gezi Direnişinde gözaltına alınanlar hakkında ayrı iddianameler hazırlanırken, mağdurların yaptığı başvuruların tek dosyada birleştirildiğini ve gerekli işlemlerin yapılmadığını anlattı. Tüm davaların müdahili olduklarını belirten Alcan, bundan sonra da buna devam edeceklerini söyledi.

"BERKİN UYANACAK"

Sami Elvan ise “ Gezide yaralanan kardeşlerimizin aldığı kararların arkasındayız. Biz zorlu süreçten geçiyoruz. Bizim çocuğumuz ayağa kalkacak, bugün değil ama yarın bunların hepsinin hesabını soracağız” derken Taşkıran, kadınların ve LGBTİ’lerin Gezi direnişinde çıplak arama ve tacize uğradığını anlattı. Kadınların Gezi direnişinde en önde olduklarını anlatan Taşkıran, Platform ile Gezi’de yaralananları ve hayatını kaybedenlerin ailelerini bir araya getirmek istediklerini belirtti.

Gezi’de yaralanan ve ev hapsinde olan Çağdaş Küçükbattal ile darp edildikten sonra ateşe atılan Barış Hakan Yaman’ın mesajlarının okunduğu toplantıda CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, HDP Merkez Yönetim Kurulu üyesi Gençay Gürsoy, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, mahalle forumları temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi söz alarak dayanışma mesajlarını iletti. Toplantı "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganlarıyla sonlandı.

(Bianet)