Ölüm orucunun 297’nci gününde hayatını kaybeden Mustafa Koçak’ın, adaletsizlik karşısında canını ortaya koyduğunu dile getiren HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Onu duymayan insanlık, duymayan Müslümanlar, maalesef bir başka oruca başladılar” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyon üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, ölüm orucunun 297’inci gününde yaşamını yitiren Mustafa Koçak’ın, yargısız infaza maruz kaldığını söyledi. Koçak’ın adaletsizlik karşısında canını ortaya koyduğunu dile getiren Gergerlioğlu, “Duyarsız kalpler, duyarsız vicdanlar onu duymadı. Duyarlı kamuoyu dışında onu duyan olmadı” dedi.

CANLARIYLA BİR ŞEYLER GÖSTERMEK İSTİYORLAR  

Adil olmayan yargılamalarla binlerce kişinin cezaevlerinde olduğuna değinen Gergerlioğlu, Koçak’ın sembol bir direniş ortaya koyduğunu ve “adalet” dediğini ifade etti. Gergerlioğlu, “Mustafa Koçak kabullenmedi. Şu anda açlık grevi yapan insanlar da bunu kabullenmiyor. Canlarıyla bir şeyler göstermek istiyorlar. Bu adil olmayan yargılamalara karşı çıkan insanlar var. Bir an evvel bu mesajın alınıp, gerçek anlamda bir yargı yasası getirilmeli. İnfaz yasası gerçek anlamda adalet dağıtmadı. İktidarın, adalet çağrısını duyması lazım” diye konuştu.

ADALET İÇİN AÇLIK GREVİNDEYDİ  

Ölüm orucu eylemini sürdürenlerin yaşaması için kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunan Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Mustafa Koçak, canını verdiği gün, insanların oruca başladığı bir gündü. O kendi orucunu bitirdi, hayatını teslim etti. Onu duymayan insanlık, duymayan Müslümanlar, maalesef bir başka oruca başladılar. Bu çok manidar. Canını ortaya koyan, adalet talep eden bir insanın açlığı sonunda canının gittiği bir günde, vicdanın ortaya çıkması için emredilen oruç ibadeti başlatan insanlar, onu duymuyordu. Müslümanlar, insanlar bunun muhasebesini yapmalı. Adalet için açlık grevindeydi, diğer insanlar da ibadet için oruç tutuyordu. Bunu birbirinden ayrı görmemek lazım. Bu iki ayrı açlık eylemi yapan grubun birbirini duymaması, Mustafa Koçak’ın feryadına kulak kesilmemesi, çarpıcı bir hatıra olarak Ramazan’ın ilk sahur gecesine damgasını vurdu.”

İNFAZ DÜZENLEMESİ

İnfaz düzenlemesindeki eşitsizliğe değinen Gergerlioğlu, dosya kapsamında verilen cezaların Yargıtay’ca onanmadığı için düzenlemeden yararlanamayan tutukluların mağdur olduğunu ifade etti. Gergerlioğlu, bu konuda şunları söyledi: “Adalet dağıtan müesseseler verdiği ceza konusunda bile adaletsiz. Binlerce kişi bir ceza almış, yıllardır cezaevinde, ceza süreleri bitmiş, denetimli serbestliğe çıkmaları lazım, Yargıtay onamadığı için bu insanlar cezaevinden çıkamıyor. Tahliye günü gelmiş ama çıkamıyor. Adalet dağıtan bir kurum bu kişiler hakkında karar vermeyi unutmuş, adalet dağıtmayı unutmuş, önemsememiş ve bu yüzden çıkamıyorlar. Bu kabul edilemez. Burada ihmalden ziyade kötü niyet arıyoruz. O insanları cezaevinde tutma taktiği

Kaynak: MA