Habertürk kanalında Balçiçek İlter’in Söz Sende programına konuk olan yazar Adalet Ağaoğlu Kürt sorunu ve demokratik özerklik ile ilgili düşüncelerini belirtti.

YA ÖLÜM YA YAŞAM DÖNEMİNDEYİZ

Adalet Ağaoğlu içinden geçtiğimiz süreç için: ‘Ne yazık ki ya ölüm, ya yaşam döneminde yaşıyoruz. 12 Haziran'dan sonra ben de çok umutlandım. Şimdiye kadar mecliste gerçek bir muhalefet olmadı hiç. Düzgün bir muhalefet eksikliği var ülkede, BDP bunu doldurabilirdi.

YALAMA OLDUK ARTIK

Kendisinin umut etmekten yorulduğunu belirten Ağaoğlu:  ‘Tam bir umut doğuyor yine bir şey oluyor, yine hüsran. Çiller döneminden beri Kürt partilerinin meclise girmekteki ısrarları bile bir umut aslında. BDP’liler mutlaka meclise girmeliler artık. Biz barış için çok uğraştık, hep umut ettik, resmen yalama olduk nerdeyse.

BDP ve AKP mecliste bir araya gelmeliydi, vicdan- akıl - duygu bir araya gelmeli oy verirken o yüzden ben kendime oy verdim. BDP’nin meclise girmesine çok sevindim, çok çok sevindim. AKP’nin aldığı oyu görünce de üzüldüm, başbakanın gittikçe otoriterleşmesinden korktum.

ŞİDDETE KARŞI ŞİDDETSİZ MUHALEFET

Geldiğimiz noktada artık çok şükür bugün ‘Kürt’ diyebiliyoruz, CHP bile dedi. Yeni anayasada Türkiye yurttaşı demeliyiz, ırk belirtilmemeli.

DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ AÇIK AÇIK ANLATMALILAR

Demokratik özerklik konusunda BDP’nin açık olmasını dileyen Ağaoğlu: ‘Baydemir,  DTK’nın ilan ettiği özerklik için ‘savaş için değil barış için ilan ettik’ dedi. Bu nasıl olacak? Bunu izah etmeliler. BDP önce meclise gelmeli konuşmalı ve böylece orduyu aradan çıkartmalı.

BDP'DEKİ AYKIRI SESLER ÇOK İYİ

Şerafettin Elçi ve Altan Tan’ın aykırı sesleri çok iyi oldu. Onların duygularını bizim buradan anlamamız çok zor, biz o haksızlıkları yaşamadık. Duygu ile akıl arasında kaldım. Şiddet ve silah istemediğime göre aklımı kullanıyorum, silahlar sussun diyorum.

ARTIK EŞİKLERİ AŞALIM

Bir an önce yeni anayasa yapılmalı yoksa hiçbir sorunumuz çözülemez, bunun için derhal BDP'liler meclise gelmeli. Hep bir eşikteyiz, artık bu eşiği aşalım, yeter gerçekten.