İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmada, tanık olarak dinlenilen Zihni Çakır, davanın sanıklarından Taner Ünal ile haftalık Türkeli Gazetesi'nde birlikte çalıştığını, aynı zamanda bazı ticari ilişkileri bulunduğunu kaydetti.

 

Ticari ilişkileri nedeniyle Ünal ile aralarının bozulduğunu ve bir süre görüşmediklerini ifade eden Çakır, daha sonra ortak arkadaşları aracılığıyla bir araya geldiklerinde, Ünal'ın ''Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma müdahale etmek için bir oluşum meydana getirmeye çalıştıklarını, sağ ve sol kesimin bir araya getirildiğini, bu yapılanma içinde Veli Küçük, Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin ve Hikmet Çiçek'in de bulunduğunu'' söylediğini anlattı.

 

Mahkeme heyeti başkanı Hüsnü Çalmuk'un savcılıkta alınan ifadesini okuyarak sorular yönelttiği Çakır, gazeteye gelip giden, Taner Ünal'ın çok saygı gösterdiği, emekli asker olduğunu bildiği bir kişiyi, Ünal'ın ifadesiyle ''1 numara'' olarak tanıdığını ifade ederek, şöyle konuştu:

 

''Bu kişi, 60-65 yaşlarında, 1,60-1,65 boylarında göçmen tipli biriydi. '1 numara' olarak tanıdığım kişi çok otoriterdi, gazeteye her geldiğinde eli öpülürdü. Televizyonlarda bu kişiyi hiç görmedim. 28 Şubat döneminde de gazeteye çok gelirdi."

 

GERÇEK "1 NUMARA"

Zihni Çakır, Mahkeme Başkanı Çalmuk'un, ''Bahsettiğiniz '1 numara', gerçek '1 numara' mı?'' şeklindeki sorusunu, ''Benim tanıdığım '1 numara'nın gerçek '1 numara' olduğunu düşünmüyorum. Benim tanıdığım '1 numara', lokal '1 numara'dır. Eğer bu derin yapılanmanın NATO'nun tanımladığı Gladio olduğu düşünülürse bu kişinin '1 numara' olması mümkün değil. NATO'nun tanımlamasına göre, o tür bir yapılanmanın bir numarası daima Genelkurmay 2. Başkanı olmak zorunda'' diye cevapladı.

 

Mahkeme Başkanı Çalmuk'un, bahsettiği dönemde Genelkurmay 2. Başkanı'nın kim olduğunu sorması üzerine Çakır, ''O dönem 2. Başkan Çevik Bir'di'' dedi.

 

Dava kapsamında 26 Temmuz'da Alaattin Çakıcı ile Mehmet Özcan, 27 Temmuz'da da Kürşat Yılmaz ve Adil Timurtaş'ın tanık olarak dinlenileceği bildirildi. (Milliyet)