Genelkurmay Başkanlığı’nın dün Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yaptığı açıklamanın, Cumhuriyet yazarı Bekir Coşkun ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'a yönelik olduğu konuşuluyordu.

 

Coşkun, Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde "Paşa" başlıklı bir yazıyla orduya sert suçlamalarda bulunmuştu.

 

O BİR MİZAH YAZISIYDI

Açıklamaya karşı umarsızmış gibi bir tavır takınan Bekir Coşkun, "benimki bir mizah yazısıydı" dedi.

 

TSK açıklamasının kendisine yönelik olmadığını iddia eden Coşkun, "TSK benim yazıma niye gelsin. Şunu da söyleyeyim 25 senedir doğa, çevre, kedi, köpek, kuş, yunus, balık yazıları yazarım. Yine öyle bir yazı yazdım. Bir kere paşa ayrı general ayrı. Ama bir mizah yazısıdır o. Ve Dünya Basın Özgürlüğü günü gazetecilerin yazısına neden açıklama geliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında o kadar kötü yayınlar yapıldı, hakaretler edildi. Askerlerle ilgili o kadar küçük düşürücü ifadeler yer aldı bütün bunlara alınmadılar da benim mizah yazıma niye alınsınlar" dedi.

 

Bekir Coşkun açıklamasında şöyle devam etti;

"Ben medyanın üzerine de almak istemem kendi adıma alınmıyorum bir defa. Çünkü Genelkurmay eğer bir saldırı veya bir küçümseme, bir yıpratma veyahut bir yaralama arıyorsa eğer onu başka yerde arasın."

 

“SİLAHSIZ KUVVETLER” BENZETMESİ

Genelkurmay’ın diğer hedefi olduğu iddia edilen Ümit Kabasakal cephesinden de İstanbul Barosu Yönetim Kurulu’dan yapılan açıklamada şöyle dendi:

 

“İstanbul Barosu Başkanı toplantıda yaptığı konuşmada Cumhuriyete halkın sahip çıkması gerektiğini vurgularken, bir teşbih olarak halkı, “silahsız kuvvetler” şeklinde nitelendirmiştir. Yapılan bu benzetmede Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik bir niteleme söz konusu değildir. Anlatılmak istenen Cumhuriyeti koruma ve kollama görevinin halka ait olduğudur. Kısaca “silahsız kuvvetler” benzetmesinin asıl amacı demokrasidir. Bu nedenle Baro Başkanının konuşmasından Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik bir “çağrı” veya “itham” sonucu çıkartmak, zorlama ve maksatlı bir yorumdur.

 

Ne söylendiği bu kadar açıkken, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığı açıklama eğer İstanbul Barosu Başkanı’na da yönelik ise, haksız ve üzüntü vericidir.“