Süheyl Batum’un sözleri Genelkurmay’a bile “demokrat” açıklama yaptırdı…

Genelkurmay Başkanlığı, her vesileyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyaset dışında kalması gerektiğini savunan siyasilerin, Türk Silahlı Kuvvetlerini günlük siyasi tartışmaların içerisine çekme gayretlerinin üzüntüyle izlendiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, saat 15.00’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti.

Genelkurmay Başkanı'nın ziyaretinin açıklandığı gün Genelkurmay Başkanlığı sitesinde bir açıklama yer aldı:

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yapılan açıklamada, 6 Şubat 2011 tarihli bazı basın yayın organlarında, iki büyük siyasi partiye mensup ve yönetici konumundaki bir kısım siyasilerin Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında bazı değerlendirmelerinin yer aldığı anımsatıldı.

Açıklamada, şöyle denildi: "Her vesileyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyaset dışında kalması gerektiğini savunan bu siyasilerin, Türk Silahlı Kuvvetlerini günlük siyasi tartışmaların içerisine çekme gayretleri üzüntüyle izlenmektedir. Çevremizde sonu belli olmayan istikrarsızlıkların yoğunlaştığı bir dönemde, sadece güvenlik alanındaki görevlerini en iyi şekilde yerine getirme gayreti içinde olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyasi tartışmalara konu edilmesi, ne ülkemize ne de herhangi bir siyasi görüşe fayda sağlayacaktır. Kendi görüşleri doğrultusunda kamuoyu oluşturmak isteyen siyasilerin, Türk Silahlı Kuvvetleriyle ilgili söylemlerinde daha özenli olmaları ve asker üzerinden siyaset yapmamaları beklenmektedir."

İşte askerin açıklama yapmasına neden olan o sözler:

“O KOCA AĞACI HOP DİYE YIKTILAR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum (Zonguldak Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi):

Koca bir askeri yıktılar, meğer kağıttan kaplanmış, biz bunu asker zannedermişiz, meğer ABD içini oymuş. O koca ağacı hop diye yıktılar. Ancak CHP’yi yıkamadılar.

“CHP ZİHNİYETİ, DARBE YAPMAYAN ASKERİ SEVMEZ”

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ (Süheyl Batum’un sözlerine tepki olarak gazetecilerin sorusu üzerine):

Asker darbe yapsaydı, demokrasiye müdahale etseydi, CHP’ye göre kahraman olacaktı. Milletin iradesine saygı duyunca kağıttan kaplan oldu, ABD içini boşaltmış oldu. Bu TSK’ya yapılmış en büyük hakarettir. Bu ayrıca CHP’nin milletten ümidini kesip milli irade dışında iktidar aradığının da somut bir itirafıdır. CHP zihniyeti, darbe yapmayan askeri sevmez.

KOŞANER-KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner bugün, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Koşaner’i CHP Genel Merkezine gelişinde, Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Gülsün Bilgehan ile Kılıçdaroğlu’nun Özel Kalem Müdürü Hamret Şafak Erdemiş karşıladı. Basına kapalı yapılan görüşme, 35 dakika sürdü. Koşaner’i Genel Merkezden uğurlayan Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "Süheyl Batum’un sözleri gündeme geldi mi?" sorusu üzerine, "Hayır" dedi. Orgeneral Koşaner’in, Kılıçdaroğlu’na iadei ziyarette bulunduğu belirtildi.

GENELKURMAY'IN AÇIKLAMASI

Genelkurmay Başkanlığı siyasilerin Türk Silahlı Kuvvetleri’ni günlük siyasi tartışmaların içine çekme gayretlerinin üzüntüyle izlendiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yer alan basın açıklamasında siyasi parti liderlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri hakkındaki demeçlerini değerlendirdi. Genelkurmay’ın açıklaması şöyle:

"1. 6 Şubat 2011 tarihli bazı basın yayın organlarında, iki büyük siyasi partiye mensup ve yönetici konumundaki bir kısım siyasilerin Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında bazı değerlendirmeleri yer almıştır.

2. Her vesileyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyaset dışında kalması gerektiğini savunan bu siyasilerin, Türk Silahlı Kuvvetlerini günlük siyasi tartışmaların içerisine çekme gayretleri üzüntüyle izlenmektedir.

3. Çevremizde sonu belli olmayan istikrarsızlıkların yoğunlaştığı bir dönemde, sadece güvenlik alanındaki görevlerini en iyi şekilde yerine getirme gayreti içinde olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyasi tartışmalara konu edilmesi, ne ülkemize ne de herhangi bir siyasi görüşe fayda sağlayacaktır.

4. Kendi görüşleri doğrultusunda kamuoyu oluşturmak isteyen siyasilerin, Türk Silahlı Kuvvetleriyle ilgili söylemlerinde daha özenli olmaları ve asker üzerinden siyaset yapmamaları beklenmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

BATUM HEM ÖZÜR DİLEDİ, HEM SÖZLERİNİ TEKRARLADI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, tartışma yaratan "Ordu kağıttan kaplanmış" sözlerinin, yaptığı konuşmanın içinden cımbızla çekildiğini ifade ederek "Eğer sözlerimden ‘ordu güçsüz, ordu hiçbir şey yapamıyor’ görüntüsü çıkıyorsa bütün CHP’lilerden, ordunun o şerefli üyelerinden özür dilerim" dedi.

Ordunun, kendisine karşı yürütülen psikolojik harekata karşı sessiz kaldığını söyleyen Batum, "Ordu bu psikolojik harekatın altında kalınca,  Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt ağzını açmayınca bu ülkede bir teğmen 29 ay içerdeyken, 29 ay sonra bu kanıtın düzmece olduğu ortaya çıktığında ‘Bu bizim ordumuzun şerefli bir subayıydı, okul birincisiydi. 29 ay bunun için mi içerideydi, hukuken bunu içinize sindiriyor musunuz’ demediyse bu, psikolojik harekatın onu yıktığını gösteren kanıttır" diye konuştu.

Batum, TSK ile ilgili tartışma yaratan sözleriyle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. "Ordu kağıttan kaplanmış" sözlerinin, yaptığı açıklamanın içinden cımbızla çekildiğini dile getirirken AKP’lilerin bu konuda yaptığı açıklamalarına önem vermediğini belirterek "Bunlar daha önce ordunun tamamıyla yıpratılması için doğrudan doğruya görev almış kişilerdir. Reşadiye’deki saldırı yapıldığında bunu TSK yapmış olabilir diyen Bülent Arınç’tır. Biz, bu oyunun içinde yer alan AKP’nin yöneticilerini ordunun da yıpratılmaması gereken bir kurum olduğu noktasına çekebilmişsek başarılı olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

Ordunun kendisi için açıklama yaptığını düşünmediğini vurgulayan Batum, "Ordu, kendisini kimin yıpratmak istediğini bilir" diye konuştu.

-"ORDU KENDİSİNE KARŞI YÜRÜTÜLEN PSİKOLOJİK HAREKATA SESSİZ KALDI"-

"Kağıttan kaplan" sözünü bir bağlam içinde söylediğini, bunu darbe yapılsın diye söylemediğini, CHP’nin darbeci bir parti olmadığını belirten Batum, "Niçin söyledim bunu; Türkiye’de TSK’nın önünde bütün kurumlarda olduğu gibi bir oyun oynandı. Bu psikolojik harekatla başlayan oyun. Orada da söyledim, Silahlı Kuvvetler’in kendi içinde hatası var dedim. Birkaç örnek verdim, bunu hala söylüyorum" diye konuştu.

BAYKAL YERİNE AVUKAT BIRAKMIŞ

Batum, yaptığı konuşmada bugün şerefiyle erinden en tepedeki askere kadar görev yapan askerleri dışarıda bırakarak konuştuğunu kaydederek "Bugün Hilmi Özkök’ün altındaki bütün askerler yargılanıyor, darbe yapmaktan. Özkök ‘Ne yapıyorsunuz, bunlar benim arkadaşlarım, bunlar darbeci ya da değil’ demesi lazım. Ne yapıyor, ben ‘Kasaptaki ete soğan doğramam’ diyor. Bu kağıttan kaplan gibi çökmenin görüntüsü değil midir?" diye sordu.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın 27 Nisan bildirisini yayınladığını anımsatan Batum, "Cumhuriyet Mitingleri’ne katılanlara darbeci denmesine sebep olan Büyükanıt susuyor" dedi.

Balyoz davası kapsamında 102 subayın da tutuklanmak istendiğini, buna da sessiz kalındığını söyleyen Batum, şöyle konuştu:

"Eğer bunun içinden cımbızla aldığınız zaman eğer sözlerimden ‘ordu güçsüz, ordu hiçbir şey yapamıyor’ görüntüsü çıkıyorsa bütün CHP’lilerden, ordunun o şerefli üyelerinden özür dilerim. Ama baktığınızda ordunun bu psikolojik harekata karşı bir şeyler yapması gerekirdi. Ama ordu bu psikolojik harekatın altında kalınca, o Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt ağzını açmayınca bu ülkede bir teğmen 29 ay içerdeyken, 29 ay sonra bu kanıtın düzmece olduğu ortaya çıktığında ‘Bu bizim ordumuzun şerefli bir subayıydı, okul birincisiydi. 29 ay bunun için mi içerideydi, hukuken bunu içinize sindiriyor musunuz’ demediyse bu, psikolojik harekatın onu yıktığını söyleyen kanıttır, onu söyledim."

Kaynak: Milliyet