Halkların Demokratik Kongresi Kayseri birleşenleri “Kimin için ve nasıl bir anayasa?” paneli düzenledi. Panele HDK Merkez Yürütme Kurulu üyesi Gencay Gürsoy ve Kafkasya Forumu Aktivisti Kuban Kural katıldı.

 

Kayseri İl Kültür ve Turizm Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen panele Eğitim Sen, Sağlık Emekçileri Sendikası, Tarım Orkam Sen, Disk’e bağlı Birleşik Metal İş sendikası, Kayseri Alevi Kültür Merkezi ve Kayseri Kafkas Derneği üyeleri ve yöneticileri katıldı.

 

HDK Merkez Yürütme Kurulu üyesi Gencay Gürsoy, AKP hükümetinin yeni anayasa yapma isteğini, iktidarını devam ettirme arzusuna bağladı. Gürsoy “AKP yeni bir anayasa yapmada bir irade koymuş durumda ama bunun yarın nasıl değişeceği konusunda hiçbir garanti yok. Başkanlık sistemi talepleri var. Başkanlık sistemi konusunda güçlükler çıkarsa ya da bugünkü komisyon uzlaşma anlamıyla kabul etmediği durumda, bu anayasaya sahip çıkma konusunda siyasi iktidarın başının bir irade göstermesinin garantisi yok” dedi.

 

AKP KÜRT SORUNUNU UCUZA KAPATMAK İSTİYOR

AKP’nin Kürt sorunun çözümünde samimi olmadığını ifade eden Gürsoy, “AKP hükümetinin bu meseleyi en ucuza kapatma konusunda bir irade gösteriyor ve anayasal değişikliği o çerçevede en az tavizle çözüme kavuşturmak istiyor” ifadelerinde bulundu. Gürsoy “Bir de muhalefet partilerine bakmak gerekiyor. CHP olaya sahip çıkmış gibi gözüküyor ama halk nezdinde ve kendi tabanında yeni bir anayasa yapılma ihtiyacı konusunda heyecanlı olduğunu görmüyorum. MHP’nin tartışılacak bile bir durumu yok. Bütün siyasi partilerin kabul ettiği Kürt Sorunu’nu hala kabul etmez durumda gözüküyor. BDP ise Kürt nüfusunun anayasal sürece sahip çıkmasıyla paralel bir şekilde sonuna kadar sahip çıkıyor” dedi.

 

“YENİ ANAYASA İÇİN MİLLİYETÇİLİK DUYGULARI ORTADAN KALKMALI”

Kafkasya Forumu Aktivisti Kuban Kural ise, yeni Anayasa’nın diğerlerinden farklı olması için, milliyetçilik duygularından arındırılmış olması gerektiğine dikkat çekti. İçinde bulunulan dönemde toplumun hiç olmadığı kadar siyasallaştığını vurgulayan Kural, bu ortamda herkesin anayasaya dair bir fikri olduğunu kaydetti. Kural “Yeni bir anayasa yapılabilmesi için milliyetçilik duyguları ortadan kalkmalı. Milliyetçilik bir süre sonra ulus devlet anlayışı ile kendini güçlendirdi. Güçlenen ulus anlayışı insanların kendi arasında nefret suçu işlemesine neden oldu” diye konuştu.

 

“YALNIZCA TAVUĞUMUZ VE KIZLARIMIZ YOK”

Çerkeslerin yalnızca Çerkes tavuğu ve Çerkes kızları vesilesiyle tanındığını söyleyen ve kendisinin de Çerkes olmasından kaynaklı sorun yaşadığını ifade eden Kuban Kural, “Çerkes halkının taleplerini kaç Çerkes’in istediği de önemli değil. 10 kişi istiyorsa 10 kişiye verilmeli. Demokratik ülke bunu verir, anayasa da böyle olursa yeni ve demokratik bir anayasa olur. Milliyetçiliğin engellenmesi için halkların birbirlerini anlayabilmelerinin tek yolu birbirlerine ait olan haklara engel olmamak ve sahip çıkmaktır. Halklar birbirini tanıdıkça zenginleşecek, işte yeni bir anayasa Türkiye’de yaşayan bütün halkların taleplerinin güvence altına aldığı takdirde zengin ve demokratik bir anayasa olacak” dedi. Kuban konuşmasının ardından konuşmacıların sorularını yanıtladı.

 

Panelin ikinci bölümü izleyicilerin de katılımıyla forum şeklinde geçti.

Kaynak: http://yurthaber.mynet.com/detay/kayseri-haberleri/kim-icin-ve-nasil-bir-anayasa/281419