Psychology Today’de Chicago Üniversitesi’nden Peter Ueda başkanlığındaki bir ekibin yürüttüğü yeni bir çalışmanın sonuçları yayımlandı.

Bu çalışma, 2000 ile 2018 yıllarında yaşları 18 ile 44 arasındaki yetişkinlerin seks partnerlerinin sayısını ve cinsel aktivitelerindeki sıklığı inceliyor.

Uzmanların yaptığı araştırmaya göre cinsel aktivitenin azalmasının nedenleri arasında stres, depresyon, endişe, iş yoğunluğu ve online eğlencelerin daha çok tercih edilmesi gösteriliyor.

Araştırmacıların bu konuyla ilgilenmesinin sebebi daha düşük cinsel aktivite daha yüksek ölüm oranlarıyla bağlantılıyken, daha yüksek cinsel aktivite daha az stres, daha çok oksitosin ve endorfin hormonu üretimi, daha az kalp problemi, daha az yüksek tansiyon ve çoğunlukla daha düşük kalp hızı gibi faydalarla ilişkili olması.

4 bin erkek ve 5 bin kadının dahil olduğu araştırmada, erkek ve kadın katılımcılara ne sıklıkla seks yaptıkları ve kaç seks partnerleri olduğu soruldu.

Araştırmanın sonuçları şöyle:

*Erkek ve kadınların çoğu haftada bir kez ya da daha fazla seks yaptıklarını söylüyor.

*Erkek ve kadınların çoğu geçen yıl sadece tek bir seks partnerlerinin olduğunu belirtiyor.

*Erkeklerin yüzde 9,5’u ve kadınların yüzde 10,3’ü 2000 ve 2002 yılları arasında seks partnerlerinin olmadığını ifade ediyor.

*Bu oran ise 2016 ve 2018 yılları arasında fırlıyor. Buna göre erkeklerin yüzde 16,4’ü ve kadınların yüzde 12’si bu yıllarda hiç seks partnerinin olmadığını söylüyor.

*Geçen yıl ise erkeklerin yüzde 14,5’u ve kadınların yüzde 7,1 üç ya da daha fazla seks partnerinin olduğunu belirtiyor.

*Geçen yıl üç ya da daha fazla seks partnerinin olduğunu söyleyenler daha çok 24 ile 35 yaş arasındaki kadınlardan oluşuyor.

*Aynı zamanda siyah erkekler, gey, lezbiyen ve biseksüel kimliğe sahip erkek ve kadınlar üç ya da daha fazla seks partnerine sahip olduklarını söylüyor.

*2000 yılında erkeklerin yüzde 60,4’ü ve 2018 yılında erkeklerin yüzde 46,7’si haftada bir ya da daha fazla seks yaptığını söylerken, 2000 ile 2018 yılları arasında istikrarlı bir şekilde seks sıklığı azalıyor.

*2000 yılında 25 ile 34 yaş arasındaki kadınların yüzde 66,4’ü, 2018 yılında ise yüzde 54,2’si haftada bir ya da daha fazla seks yaptığını söylüyor.

Genel olarak 18-34 yaş arasındaki erkekler ile 25-34 yaş arasındaki kadınların yıllar içindeki seks aktivitesi düşüyor. Bu cinsel durgunluk daha çok evli olmayan erkekler, düşük gelirli erkek ve öğrenciler arasında yaşanıyor.

Neden genç erkek ve kadınlar arasında cinsel aktivitede azalma görülüyor?

Uzmanların bu cinsel aktivitenin azalmasına ilişkin açıklayıcı birkaç varsayımı var. Buna göre onlar şöyle:

*Stres, meşguliyet, iş yoğunluğu.

*Çok fazla olan online eğlencenin cinsel aktiviteye tercih edilmesi.

*Genç bireylerde depresyon ve endişe oranının artması. Aynı zamanda depresyon ilaçlarının cinsel isteği azaltması.

*Bazı insanlar için gerçek dünya etkileşimine kıyasla sosyal medya etkileşiminin daha rahatlatıcı olması.

*Kadınlar için ciddi ilişkinin daha tercih edilir olması.

*Üniversite eğitimi almış çok sayıda kadının daha yüksek ekonomik statüye sahip erkekleri tercih etmek istemesi.

Kaynak: Ahval